Годината е 2017 – обществото е приспано след години на медийна анестезия

При тези условия всеки протест, всяка проява на несъгласие с тенденцията към блатност, са не само важни, те са „като слънцето и въздуха“.

Още веднъж за опитите да се омаловажат протестите и да се изведе тяхната „полезност“ като условие за провеждането им.
Годината е 2017 – обществото е приспано след години на медийна анестезия, реалити шоу и корупционна терапия. Промяната на това състояние няма да се постигне един масов самослучил се митинг, а с това което е възможно и реализуемо. При тези условия всеки протест, всяка проява на несъгласие с тенденцията към блатност, са не само важни, те са „като слънцето и въздуха“. За това и снощния марш изигра своята роля – за да покаже, че има воля и хора, които не са се примирили.
Той е голям успех защото все пак става въпрос за съдебната реформа и за професионален акцент, не за партии организатори, а за НПО.
Разбирам, някой от съмняващите и скептиците, да беше предложил алтернатива или да беше организирал някакъв протест или друга проява – която по неговата/тяхната скала да е постигнала равнище на полезност и резултатност, а то „мрънкане“ на място, от удобния пост зад компютъра в къщи.
За това всеки, който постави под съмнение усилията и постиженията на организаторите на митинга снощи, неусетно, вероятно и за самия него–нея, се превръща в част от това мъртво течение, което обездвижва обществото и фиксира блатното състояния. 
По тази логика всички усилия на Левски са били провал защото „полезността“ на неговите обиколки из цяла България е била съмнителна, за да не кажем провал, тъй като не е постигнал успех и единици са били тези, които са го подкрепили. „Новите“ революционери искат гарантиран успех без постоянна и упорита работа, ей така да отидат на протест който ще завърши с гарантирана смяна на правителство и оставка на нежеланите лица.
Да, за съжаление, положението с приспиването на народа не е много по-различно днес от тогава.
Не забравяйте, че този митинг е и с професионален фокус съдебна система, конкретен повод новия състав на ВСС и „свежите“ безобразия, ерго не е предназначен априори да бъде масов.
Убеден съм, че масовостта ще се постигне ако на преден план излезе корупцията във всичките и форми и най-вече тоталната липса на социална справедливост – т.е. като се даде по-широка и масова мотивация за участие.
Още веднъж голяма благодарност – тези които са били на протеста знаят, че той успя да хвърли камък в блатото. И ораторите бяха на ниво.

Ilian Vassilev

Фейсбук

Не забравяйте, че от утре в София пред Съдебната палата започва протест, който се нуждае от подкрепа, защото той защита интересите на гражданите

Авантаж