Горските спасиха плаж Липите

Ангелкова заповяда да не се дава плаж Липите под наем, защото не може да се осигури пешеходен достъп до ивицата, горските предупредиха, че няма да пускат коли

Директорът на ДСГ – Царево Николай Вълчанов и концесионерът на ловен участък „Чилията“ Румен Караманов спасиха плаж Липите от чадъри, шезлонги и може би от бетон. След като единият каза пред камерата на бТВ, че всеки, който дръзне да мине по горските пътища, ще бъде глобен, а другият се закани да търси обезщетение от държавата, министъра на туризма Николина Ангелкова издаде заповед да не бъде сключван договор за отдаване под наем на един от последните диви плажове по Южното Черноморие.
Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019, съобщиха от Министерството на туризма.
До плаж Липите има два пътя и те минават през гората. За да се стигне до пясъчната ивица се върви около два километра.
Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.
Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт. Факт е, че на ивицата, вероятно заради отдалечеността й, предните години са регистрирани инциденти с плажуващи. Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й.
През февруари на конкурс за стопанисване на плажната ивица се явил един кандидат, който печели търга за следващите пет години срещу наем от 3000 лева на сезон и с предложение за чадъри и шезлонг по 8 лева.
„Над 100 000 лева годишна такса плащаме на Агенцията по горите към Министерството на земеделието. Ако се карат коли и се разполагат палатки, ще искаме обезщетение от държавата“, предупреди концесионерът на ловен участък „Чилията“ Румен Караманов и на Ангелкова се наложи да размисли.
За туристи плаж Липите е достъпен само пеша. В местността действа специален режим.
Плажът е част от Природен парк Странджа и защитената местност Силистар, и попада в две зони от Натура 2000. Затова за нищо на света не трябва да се отдава под наем.