Гришо надви и Гофен, ще детронира ли краля Надал?

Водачът в световната ранглиста си осигури среща с българската тенис звезда, след като срази Доминик Тийм с 6:0 и 6:2, сочат го отново за фаворит

Григор Димитров продължава победния си ход на Мастърса с награден фонд 5 238 735 евро в Монте Карло, след като днес успя да преодолее съпротивата на световния №10 Давид Гофен, отстранявайки го с 6-4 7-6(5) по пътя към своя първи полуфинал на „Rolex Monte-Carlo Masters“. Следващата среща на българската тенис звезда обаче е срещу краля на корта Надал. На клей е почти невъзможно Гришо да му се противопостави. Ще е чудо, ако на червения корт тенисистът ни спре Надал, но пък Димитров натрупа самочувствие след трите поредни победи над по-посредствени съперници и вече мечтае за по-добро представяне в Монте Карло.

Благодарение на успеха си срещу Гофен, българинът си заслужи чек на стойност 230 830 евро и 360 точки за световната ранглиста.

Днешната среща започна със сериозно предимство за сервиращите, които печелеха безпроблемно подаванията си до 3-2. Тогава Григор дочака няколко грешки от ракетата на съперника си, достигна до два шанса за пробив и моментално реализира още първия, след което затвърди за 5-2.

Последва скоростен сервис гейм за белгиеца, който не само продължи да се бори, но успя да отрази два сетпойнта и в крайна сметка върна пробива в последния възможен момент. Радостта му обаче не продължи дълго и с двойна грешка той предостави нови три сетпойнта на Димитров, който в крайна сметка материализира последния и поведе със сет аванс.

На старта на втората част Григор изпусна инициативата и зачестилите грешки в играта му доведоха до ранен пробив за белгиеца. Димитров имаше два шанса за рибрейк, но не се възползва, а след това отново загуби подаването си и се озова в ситуация, при която изоставаше с 0-4.

Стигна се до 5-1 в полза на белгиеца и по всичко изглеждаше, че сетът е към своя край, но българинът нямаше никакво намерение да предаде втората част. Григор успя да върне единия от пробивите и намали изоставането си до 4-5, а тогава дойде ред и на най-оспорвания гейм от началото на двубоя.

В него Григор съумя да неутрализира цели три сетпойнта, от своя страна пропусна четири шанса за рибрейк, но при общо петата си възможност все пак не сгреши и изравни за 5-5. Битката продължи с пълна сила и в следващия гейм, където Гофен имаше два брейкпойнта, но Димитров удържа на натиска и след пет поредни гейма вече водеше с 6-5.

Белгиецът все пак намери сили да спре серията на противника си и задържа следващото си подаване, вкарвайки сета в решителен тайбрек. Там Димитров на два пъти повеждаше с минипробив, след което губеше предимството си, но при 5-4 реализира още един и макар да пропусна първия си мачпойнт, при втория не сгреши и се поздрави с крайната победа.