Гришо с драматична победа в Монте Карло

Осигури си чек за 117 375 евро и четвъртфинал срещу партньора си на двойки Давид Гофен

Григор Димитров продължава победния си ход на Мастърса с награден фонд 5 238 735 евро в Монте Карло, след като през днешния ден допусна изоставане със сет и пробив пасив срещу Филип Колшрайбер, но въпреки това намери пътя към победата и се наложи над германеца с 4-6 6-3 6-4 след два часа и 22 минути здрава битка.

Благодарение на този успех българинът се класира за трети път в кариерата си за четвъртфиналите в Монте Карло, а с това си осигури и чек на стойност 117 375 евро и 180 точки за световната ранглиста, съобщава сайтът на тенис звездата – grigordimitrov-bg.com.

В опит да достигне до първия си полуфинал на „Rolex Monte-Carlo Masters“ Григор ще се изправи срещу партньора си в турнира на двойки – Давид Гофен, който по-рано днес надигра Роберто Баутиста Агут с 6-4 7-5. Това ще бъде техният осми сблъсък на ниво АТР, като до момента българинът има сериозен аванс от 6-1 победи.

Днешната среща започна с бърз сервис гейм за Димитров, но при 1-1 последваха няколко неточности и двойна грешка, които доведоха до два шанса за пробив пред Колшрайбер. Германецът се възползва още от първата, а след това уверено затвърди пробива, печелейки подаването си на 15.

Григор спря серията на съперника си и дори достигна до възможност за рибрейк, но съперникът му намери сили да се измъкне. Нещо повече – с добре насочен ретур Колшрайбер си осигури нови два брейкпойнта и отново материализира още първия след поредната грешка от ракетата на Димитров.

Българинът не се предаде и продължи да се бори, като още в следващия гейм успя да върне единия от пробивите, а след това отрази и сетпойнт преди да намали изоставането си за 4-5. Все пак при втория си опит да затвори сета при собствен сервис Колшрайбер не трепна и даде само точка на противника си.

На старта на втората част Григор продължи да допусна прекалено много грешки и опитният му противник моментално се възползва от това, реализирайки ранен пробив за 2-1. Това обаче само мотивира повече българина, който стабилизира играта си и моментално изравни резултата с минаващ удар от форхенд.

Последва бърз сервис гейм за Димитров, който обаче далеч не спря до тук и след маратонски гейм успя отново да пречупи съперника си, материализирайки общо третия си брейкпойнт. Григор увеличи серията си до четири поредни гейма и макар Колшрайбер да задържа следващото си подаване, при 5-3 българинът не сгреши, сервирайки за сета.

Битката продължи с пълна сила в решителната трета част, където и двамата повишиха нивото на играта си и зарадваха зрителите с куп атрактивни разигравания. След няколко бързи гейма за сервиращите се стигна до 2-2, когато Григор отново притисна съперника си от ретур и на три пъти имаше шанс за пробив, но Колшрайбер успя да се измъкне.

Два гейма по-късно обаче Димитров отново постави под напрежение германеца и си осигури още една възможност за пробив, която този път успя да реализира. При 4-3 Колшрайбер получи шанс за моментален рибрейк, но Григор показа здрави нерви и измъкна подаването си, а при 5-4 успешно затвори мача в своя полза.