Данчо Цонев и Пеевски ще борят клеветите? Ко? Не!

С поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения ще излязат на светло само малките медии, коментира Антон Кутев

Поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са нужни, защото са крачка в правилна посока, която би спряла клеветите към страната ни. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Телевизия Bulgaria ON AIR.

„Сега анализът на медийната среда е базиран само на доклади на „Репортери без граница“, а България е критикувана от тази неправителствена организация и ние гледаме как те изготвят доклади, чийто цели абзаци са абсолютно неверни, а не може да се правят класации, които абсолютно не отговарят на истината“, коментира политикът, който преди да бъде изключен от СДС и да влезе в редиците на ДПС е бил крупие в казиното на бургаския хотел „България“ и общински съветник в най-“добрия“ град за живеене.

Възниква въпроса как със закона, внесен от Пеевски и аверите му, ще се борят клеветите.

Вече доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него, съобщава Bulgaria ON AIR.

Ще се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика.

При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.

С промените се задължават доставчиците на медийни услуги – печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, договори с партии, с местни и държавни органи, с дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, рекламните договори с лица, подлежащи на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране по европейски проекти или от други международни финансови институции и донори.

Ще се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

Декларациите ще се публикуват в регистър на Министерството на културата, който трябва да бъде създаден до една година след влизането в сила на закона и да бъде достъпен онлайн.

При забавяне, неподаване на декларация или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева.

Антон Кутев от БСП обаче посочи, че с тях ще излязат на светло само малките медии. Той смята, че от закона не става ясно кой контролира медийното поведение и съдържанието на изданията. Филип Попов пък отбеляза, че в закона отсъства дефиниция за „действителен собственик“, а такава би трябвало да има.

Как с промените в закона Пеевски и Цонев ще борят клеветите срещу България? Като закрият медиите на свободното слово ли? Целта е, както казва другаря Кутев, да излязат на светло само малките медии, които си позволяват да критикуват управляващите.