Да беше мор, да беше чума, ама не е

Бунтът от социалните мрежи скоро ще оглуши върхушката

ДЕСЕТ ГОДИНИ са на власт. И то каква власт – министри, общини, полиция, администрация, агенции, държавни структури, наивници на всички възрасти. В началото им вярваха безотказно и никой не искаше да разбере, че не може в демократичните общества от един Батман да зависят всички решения в държавата. И ТОЙ я яхна, нея – държавата, с всичките и структури. “Ще си направя едно хубаво МВР и ще управляваме“ – помните ли тази му реплика в навечерието на първите спечелени избори? Направи го. Изгони непримиримите и кадърни кадри, сложи калинки и гинки-недоучили, прости, невчасови, но нахъсани и нагли, заради постамента, на който са стъпили.

Така начена деконструкцията. Докато се окопитим, държавни звена се превърнаха в бухалки, тормозещи инакомислещите. Убийства, без разплитане и осъдени. Загадъчни смърти, без истински разследвания и замазване на факти и улики. Безбожна корупция във всички звена, която ужаси Стария Континент. Изчегъртаха всички, които мислеха различно от „шайката“, което доведе до опашки на Терминал 2. Пълноводно обезкървяване на страната от млади и можещи интелекти. Невероятни права на маргинали и роми, заради „подсилване“ на матр’яла по избори.

И като се подсилиха тези роми, отслабване нямат. Грабежи, убийства по села и паланки, тормоз и геноцид над останалите от мат’ряла. И нито един разкрит, нито един осъден, поне за заработване на милионите, изтекли в бездънната паст на МВР. Резултат – ZERO.

И това не им стигна. Посегнаха на европарите. Правеха, за да ремонтират и грабят отпуснатите средства, строяха стадиони за стотици, в села с единици старци.Казаха си го още преди втория мандат – ще санираме. Това ще е основно в програмата ни. Санираха ни така, че техните банкови сметки се пръснаха от санировка. И? Нищо. Един нашенски Ян Палах запали преждевременно живота си. Всуе! Мутризацията на държавата бе взела пълен напред и връщане нямаше.

В третия рунд дойде Симбиозата, сякаш тя някога ги беше напускала. И пак – убийства, увеличен стаж за пенсиониране, жестока гавра с пенсионерите и подхвърлените им стотинки, пълзящи цени на ток, парно, вода, спиране на важни енергийни проекти, грабеж от пенсионните и здравни фондове, убийства, грабежи, убийства и пак грабеж.

Малко им се видя. Един малоумник посегна на децата с отровните ваксини, които осребри подобаващо. Последствия? Никакви. Друг ограби милиони за ремонта на НДК. Трампа и…нищо. Защото покровителите от Европа, залитащи от „претоварване и ишиас“, преглътнаха мутрата заради собствените си интереси. И пак – бунтове, протести-шофьори-предадени, майки на болни деца – обречени, лекари, сестри, музиканти, животновъди…Напразно.

До чумата. Или до еврозаговора. Синоними са. Не, защото е невъзможно да я има, а защото вече никой в България не вярва на проваленото мутренско правителство. Но бунтът от социалните мрежи скоро ще оглуши върхушката, колкото и тя да se прави, че коплиментът не се отнася за нея.

Няма власт, която с насилие да е преуспяла. Няма сатрап, който рано, или късно да не е получил заслуженото от народа си. Или от съдбата. Е, понякога съдбата закъснява. Не ,че народът се е разбързал. Сюжетите, обаче, от последните дни и унищожения живот на хората в Странджа, ще ускорят „Възвишението“.

Не беше мор. Не беше чума. Те са природни стихии – повалят и преминават. ГЕРБ е грабителски начин на мислене на една цяла кохорта от хитреци и продажници, натегнали до скъсване всички закони на равновесието. Затова то ще бъде възстановено.

Но по-добре рано, отколкото късно, нали?

Таня Анастасова