ДВЕ АТВ И ДВЕ МОТОРНИ ШЕЙНИ С ЕВРОПАРИ ПОИСКАЛ ШУРЕЯТ НА КАРАДАЙЪ ОТ ДФЗ

Шурей е брат на съпругата, а шуренайка е неговата съпруга, разяснява роднинските връзки към успоредните поколения Wikipedia. Проверка на Биволъ установи, че шуренайката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ Гюлтен Кючюк също е построила къща за гости близо до Борино. Освен това нейната фирма е поискала ДФЗ да плати две моторни шейни и две АТВ-та с европейски пари.

Къщата за гости е построена върху имот, продаден от “Виделица-2004”, фирма на шурея на Карадайъ Невредин Кючюк на носителя на проекта – фирмата “Трока”. “Трока” кандидатства през 2012 г. за субсидия с проект за “Изграждане на къща за гости, местност Кастръкли, с. Борино”. По това време фирмата е на името на служител във “Виделица-2004”.

Къщата, построена от фирма на шуренайката на Карадайъ с европейски пари.

През април 2012 г. за този проект е изплатената субсидия от 128 290 лв. След като минава петгодишния период на устойчивост за проекта, фирмата  “Трока” е прехвърлена на шуренайката на Карадайъ Гюлтен Кючюк.

През 2013 г. същата фирма кандидатства по ПРСР с проект 21/312/02577 за придобиване на две моторни шейни 2014 Ski-Doo Summit Sport Power T.E.K. 800R, както и две ATV  Grizzli 700 EPS/SE. Проектът е одобрен, но парите не стигат и той остава “под линия”, разясниха източници на Биволъ от ДФЗ.

Официално ДФЗ отказа всякакъв коментар за този случай, позовавайки се на прокурорското разследване.

“По разпореждане на Главния прокурор на Р България Сотир Цацаров се извършват  проверки  на всички проекти за къщи за гости, финансирани по ПРСР  2007-2013.  ДФЗ  е предоставил цялата документация на компетентните органи.  До приключване на проверките ДФЗ няма право да изнася информации по  казуса, за да не пречи на разследването. Информация по казуса може да предоставя единствено екипът наблюдаващи прокурори, по тяхно усмотрение.” – гласи отговорът на Фонда.

Преди няколко дни Биволъ разкри, че Затие Караахмед и Невредин Кючюк, които са съответно балдъза и шурей на Мустафа Карадайъ, стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му село Борино. Фирмите им са получили над един милион лева европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  Оказва се, че фамилията на политика от ДПС държи половината обекти за настаняване в Борино, а къщата в Кастръкли е една от тях.

Другите проекти на балдъзата са на фирма “Чала инвест” – 391 160 лв. за “Изграждане на къщи за гости за селски туризъм“,  фирма “Чала Тур” с проект за “Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала” за 244 530 лв. и фирма “Извора Инвест” с проект “Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства” за 281 321 лв. и още един проект на същата фирма за “Благоустройство и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност“, за който са взети скромните 38 968 лв.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ.

 

https://bivol.bg/karadaya-kushti-za-gosti-2.html