Две години от началото на войната в Украйна

С премиера

на документалния филм „Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна” и фотоизложбата „Война vs. Живот” на фотографа Олександър Барон днес, 23.03.2024 г., в Централния военен клуб в София ще бъдат отбелязани две години от началото на руската агресия в Украйна. На събитието с начало 18 часа ще присъства министърът на отбраната Тодор Тагарев. Поканени са украинският посланик Олеся Илашчук, представители на дипломатическия корпус, както и висши офицери от Българската армия.

Филмът „Пулсът на Украйна“ е първият от поредицата „Писма от войната“, продукция на Информационния център на Министерството на отбраната. Целта е да представи емоционален човешки разказ от първо лице за войната в Украйна във всичките ѝ прояви, както и мястото на българите в нея.

След прожекцията ще се състои дискусия с екипа, създал филма – Татяна Станева (сценарист и режисьор), Тома Иванов (изпълнителен продуцент),  Борислав Василев (оператор), Ян Лелюк (оператор), Мариана Пенчева (монтажист), Дана Метанова и Милена Тошева (редактори).

Изложба, посветена на втората годишнина от началото на руската агресия срещу Украйна, беше открита и в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 19 февруари. Изложбата „Солидарни с Украйна. Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки” представя фотографии и детски рисунки, които разкриват лицето на войната в Украйна.