Двоен стандарт: Събориха дигата в Созопол, нехаят за дюните в Равда

Багер разкопа плаж Академика в Равда, след като Ангелкова нареди дигата на морската ивица в Созопол да се събори. Китайската стена в курортното село няма да я пипат

Багер разкопа плажа в Равда, а в същото време дигата в Созопол, която местните хора я нарекоха китайска стена, бе съборена по разпореждане на Николина Ангелкова. В последствие обаче от Министерството на туризма обявиха, че новоизградената дига в курортното несебърско село не е нужно да бъде събаряна… И това, ако не е двоен стандарт, тогава какво е!? Безобразията по българското Черноморие край нямат!
„Ако в Созопол концесионерът построи само триметров вал, то на плаж „Академика“, между Равда и Несебър, имаме нововъведение – отпред се дълбае и ров! Вероятно очакват други варвари да нахлуят откъм морето!“ – това посочва в коментара си във Фейсбук Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
За нас е проблем, че се унищожават ембрионални дюни, защото няма никакви режими за тяхната защита, за разлика от останалите три вида дюни, каза той пред бТВ.
„Подобно действие се смята за строителство по смисъла на Закона за устройство на територията – подобни изкопи и насипи, които са над 30 квадратни метра и над един метър дълбочина, височина, така че там трябва да има разрешения за строителство“, коментира Белев.
Експерти на Министерството на туризма направиха проверка на плаж Академика и констатираха, че в момента на морския плаж са издигнати съоръжения, чиято цел е да предпазят тясната плажна ивица от морските бури през идващия зимен сезон. Че целта на дигите в Созопол не бе ли същата?
Разликата е само в това, че концесионерът е различен. Ивицата в Равда се стопанисва от дружество „Академика 2011“ към Министерство на младежта и спорта, което следи непрекъснато дейността на компанията, поясниха пиарите на Ангелкова.
От дружеството също са уведомили принципала си, че на плажа не се извършват нерегламентирани дейности, което е илюстрирано и със снимков материал, съобщава бТВ.
Експертите от Министерството на туризма припомниха, че дигите се използват като превантивна мярка срещу намаляване на плажната ивица и предпазването на крайбрежната инфраструктура от заливане.
С тази цел бе изградена и дигата в Созопол, но тя бе съборена, а концесионерът глобен, след като хората в морския град излязоха на протест. В Равда обаче никой не възразява срещу пясъчната стена, а държавните чиновници нехаят за унищожаването на дюните.