Деветдесет години от рождението на Тодор Станилов

С изложба в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъдат отбелязани (посмъртно) 90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов. Експозицията ще може да се разгледа от 18 април до 10 май 2024 г.. В нея са включени близо 40 картини от фонда на галерията.

Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 г. Завършва специалност „Сценография” във ВИИИ „Н. Павлович” при проф. Георги Каракашев през 1958 г. Работи като щатен художник в Драматичния театър в Димитровград (1958 – 1962) и Драматичен театър – Бургас (1962 – 1996).

Тодор Станилов е един от най-големите български художници – сценографи в историята на родния ни театър. Почетният гражданин на Бургас е с изключителен принос и собствен почерк в това изкуство. Той е и първият български художник – проектант, удостоен с годишната награда на съюза на артистите в България – 1974 г., за сценографията на спектакъла „Любов необяснима”.

Има самостоятелни изложби сценография и живопис в България и многократно е участник в международни изложения и биеналета. Дълги години бе в ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас, и главен сценограф, както и директор на трупата. Има стотици реализирани постановки в България и чужбина. В последните си години направи и експозиции от акварел и туш.