Демокрацията умря, да живее монархията

 Заради налаганият от политическия елит еднопартиен модел адвокат Емил Василев предлага референдум за връщане на монархията

30 години след падането на комунизма България уверено върви към реставрация на еднопартийния модел и това е доказателство, че ни управляват върли комунисти. След изборите в неделя може да се каже, че демокрацията умря. Българинът гласува както му нареди шефа.
Еднопартиен модел 30 години след падането на „комунизъма“ звучи нелепо в ЕС, коментира във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.
Вървим към еднопартиен модел – ГЕРБ с някоя присъдружна му партия, която след употреба се сменя, добавя той.
„Предлагам да направим референдум за връщане на монархията. Шегата настрана, но този еднопартиен вождистки модел е доста вреден за демокрацията“, изтъкна адвокатът.
„Аз съм десен човек. Затова вождизмът в дясно и липсата на лява опозиция силно ме притесняват“, сподели той.
„За мен озадачаващото е, че въпреки клиничната смърт на БСП и предопределената й от обективни причини кончина, не се намери никой, който да се захване със създаването на някаква сериозна нова левица. Успехът на Румен Радев накара старата левица да се самозаблуждава, че е жива още. От време на време покрай някоя стара муцуна се заформя по нещо безперспективно и това е“, коментира юристът.
“Сега всички се надяват медийният олигарх Слави дано направи нещо. С кого обаче? Ако той не се ангажира с някакво сериозно сътрудничество с гражданския сектор, със зелените и либералите, нищо няма да стане. Нищо няма да стане и ако под някаква форма не се колаборира с президента“, добави той.
„Ако Слави е решил да си прави лидерска партия с телевизия по модела на Белокосия пудел и да си се самопрожектира всеки ден – също нищо няма да стане“, предупреди бившият депутат.
„Резултатите от изборите дават отговор на въпроса защо не отидох да гласувам. Схемите са нагласени от години. Победителите и балотажите в големите градове можеха да се предвидят от всеки и без да е социолог. В малките общини пък си действат стари феодални схеми и там размествания са абсолютно невъзможни, дори когато вкарат в затвора действащия кмет и антуража му“, добави той.
„БСП може да ги приказват всякакви, дори може да спечелят два-три областни центъра в гладната по тяхна вина Северна България, но истината е, че са умрели напълно и лявото пространство е една огромна отворена врата за проекта на Слави или който там олигарх извади парите. Свършено е с Кори и сие и дори Румен Радев вече не може да ги спаси“, прогнозира адвокат Василев.
„Патриотите и те очаквано дадоха фира, както всеки, който се е отъркал в ГЕРБ. След безумния 20-ти век, през който загубихме всички войни, а заедно с тях половината си територия и население, да разправяш на хората псевдопатриотични глупости, е все едно да ги убеждаваш колко добре бяхме при бай Тошо – просто не върви“, добави той.
„Появи се някакво ново момче, което уж било независимо /дано!/ и взе 10% в София и то без подкрепа на партия, а на гражданска организация. Това е добрата новина и моделът на бъдещето, който ще смени овехтелия ни партийно-политически модел“, коментира Василев.
„ДС-ченгетата полека-лека измират, комсомолските секретари остаряват и това дава шанс на нови млади хора по нестандартен начин да избутат тая корумпирана пасмина от върховете“, добави той.
„Сега не ни остава нищо друго, освен с интерес да чакаме 2021 г., когато ще има едновременно парламентарни и президентски избори. Тогава ще станат големите размествания в ляво и дясно и аз със сигурност /живот и здраве!/ ще гласувам“, сподели в социалната мрежа Василев.
„Вероятно тогава Борисов ще сдава властта на някого – на определен от самия него приемник /някой нов политически Гешев/ или на представител на друга политическа формация, вероятно ляво-зелено-либерална с мощна гражданска подкрепа, която евентуално ще го избута от върха. Дано не се лъжа, но след 30 години едва сега започнаха наченките за отмиране на досегашния посттоталитарен модел“, добавя той.
„Настройвам се оптимистично, че поне внуците ще живеят в една нормална европейска държава, където гражданите чрез своите организации ще определят дневния ред на обществото, а не корумпиран политически елит чрез демодирани партии и обръчите им от фирми“, коментира адвокат Василев.