Депутатите не послушаха болния Ламбо, обричат онкоболните на смърт

Докато обсъждаха президентското вето върху мораториума за новите лекарства и терапии, пациенти протестираха пред сградата на Народното събрание

Мораториумът върху лекарствата остава и през следващата година, НЗОК няма да плаща за новите медикаменти. Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., съобщава Нова телевизия.

Народните изедници, пардон избраници, не послушаха Стефан Данаилов, който с емоционална реч от трибуната на парламента ги призова да подкрепят страдащите хора в онкодиспансерите.

Той сподели, че е онкоболен.

„Ако от 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно химиите, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита Данаилов.

„Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, каза още Стефан Данаилов.

„Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза Ламбо.

Повечето от колегите му в парламента обаче не го послушаха.

Държавният глава се опита да спре мораториума, но парламента не позволи това да се случи. Докато депутатите обсъждаха президентското вето върху мораториума за новите лекарства и терапии, пациенти протестираха пред сградата на Народното събрание.

Гражданите настояха народните представители да отменят забраната за иновативни терапии, която ще засегне предимно хората с онкологични заболявания.

Това обаче така и не се случи и парламентът отхвърли президентското вето. Само депутатите от БСП и ДПС се обявиха против въвеждането на ограничението за плащане с пари от обществения фонд на нови лекарства.

След гласуването в пленарна зала, от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради текстове, с които се налага мораториумът.