Дол иска десен блок срещу БСП на вота, ГЕРБ обаче е ляво менте

Жозеф Дол призова десните да се явят заедно на евроизборите с партията на Бойко, но от ДСБ му отговориха, че ГЕРБ компрометират ЕНП пред българите

Лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол призова председателите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май.
„Само ако се обединим, ще можем да избегнем разпределянето на гласовете, което ще е от полза за популистите и антиевропейските сили”, пише Дол, цитиран от бТВ.
Писмото е адресирано до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на ДСБ Атанас Атанасов, на Движение „България за гражданите“ Димитър Делчев и на СДС Румен Христов.
От ДСБ веднага отхвърлиха идеята за дясна коалиция с лявото менте ГЕРБ.
В писмо до Дол „тъмносините” подчертават, че няма как да застанат рамо до рамо с управляващите и ги обвиниха, че самите те работят срещу декларираните ценности на Европейската народна партия.
„С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори”, пишат от ДСБ.
Партията на ген. Атанас Атанасов поставя дори под съмнение и евроатлантическата ориентация на управляващите. „Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа – противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за европрокурор“, коментираха от Демократи за силна България.
„Така управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз”, пише още в писмото на ДСБ.
ДСБ настоява за общ проевропейски фронт, но около „Демократична България”.
„България на гражданите“, СДС, ГЕРБ и партията на ген. Атанасов бяха заедно във властта като коалиция в началото на предходния парламент, но заради скандалите около съдебната реформа ДСБ излезе от властта, докато другите останаха в Реформаторския блок и продължиха да подкрепят правителството.
По-малките десни партии от месеци обсъждат варианти за съвместно явяване, в т.ч. заедно с центристката „Да, България”, ни до момента нито СДС, нито ДБГ, нито ДСБ са изразявали желание да се коалират с ГЕРБ, която даже активно критикуват. ГЕРБ също в досегашните избори не са приемали варианти за коалиционно явяване.