Д-р Шрамайер: ГЕРБ и БСП не желаят да обърнат гръб на мафията

Българският парламент се състои изцяло от представители на олигархията, коментира германският дипломат

Трудно е да разбереш българския избирател. Още по-трудно е да осъзнаеш защо той непрекъснато гласува за партии като БСП или ГЕРБ, които многократно са доказали, че не желаят да обърнат гръб на мафиотските структури и на корупцията и да се насочат към реформи, към правова държава и особено към независимо правосъдие. Това написа бившият заместник-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер в статия списание „Европейски преглед“, озаглавена „Борисов III“.

Германският дипломат, който се слави като отличен познавач на българската политика, предостави на „Дойче веле“ своя текст, в който става дума за президентските избори, за предсрочните парламентарни избори и за последното правителство на Бойко Борисов.

В началото на анализа си авторът пише: „България продължава да балансира като въжеиграч: страната не може да реши в коя посока да поеме“, съобщава „Дойче веле“.

Според Шрамайер везните все пак определено клонят към два феномена. Първо: нежелание за реформи, доказателство за което са липсата на правова държава, всемогъщата прокуратура в сталинистки стил, зависимият от прокуратурата ВСС, а също така олигарсите и корупцията. И второ: връщане към миналото – тоест, към комунизма, Русия, Държавна сигурност и т.н.

„Въпреки това обаче“, отбелязва авторът в частта от анализа си, която се отнася до предишното правителство на Борисов, „неутралните сили и реформаторите заедно с Брюксел често съумяват да възпират ретроградните сили и да предотвратяват свличането към пълния произвол на предишните времена. Но всичко това води до политически застой и стагнация – вече близо 18 години. Можем да използваме популярното на Изток определение „инерция“ или пък термина „застой“ от Брежневските времена. Можем обаче простичко да го наречем безнадеждност и безалтернативност. В този смисъл и по време на втория мандат на Борисов политическият живот в България вървеше мудно, но и предвидимо: за реформи много се говореше и малко се вършеше. Тази сумрачна безцелност се допълваше от многобройните случаи на корупция, които оставаха ненаказани (най-вече неизяснения и до днес фалит на КТБ с 5 милиарда загуби), и от вечните юридически скандали, особено в прокуратурата“.

На фона на протестите в Румъния Клаус Шрамайер логично се пита защо след 2013 година в България вече никой не протестира. И дава един малко неочакван отговор. Според него разликата между България и Румъния се състои в това, че докато и двете страни имат сравнително прилични закони, в Румъния има съдии, които да ги прилагат, докато в България тези съдии са малко.

Изборната победа на ГЕРБ е победа на по-малкото зло, независимо от факта, че новият парламент се състои изцяло от представители на олигархията, коментира германският дипломат.