Европа пред епидемия, градове опустяват заради коронавируса

Италия наложи блокада на градовете, в които има заразени, а китаец, починал в хотел в Банско, изправи на нокти хиляди българи. Страх тресе отпускари

Европа е пред пандемия по-страшна и от чумната епидемия, отнела живота на половината жители на стария континент преди около седем столетия. Смъртоносният коронавирус, който превърна многомилионния Ухан в призрачен град, вече се разпространява в целия свят и лек няма. Учени биха тревога. Те оповестиха, че има опасност две трети от населението на бъде покосено от Covid-19.
Според епидемиологът д-р Петър Марков, който е и преподавател в Оксфордския университет, значителна част от хората не развиват симптоми, но могат да бъдат заразни, а това е голям проблем, защото така трудно може да бъдат изолирани.
Всъщност изолацията не дава ефект. В 10-милионния Ухан спряха дори градският транспорт и затвориха летищата, улиците опустяха, но заразата се разнася. Според любителите на конспиративните теории половината от китайците в този призрачен град са се простили с живота си. Плъзна и мълвата, че починалите не били заразени с коронавирус, а са станали жертва на биологично оръжие, от което засега никой не се е спасил.
За да бъде спряно най-голямото огнище в Европа, редица градове в северната част на Италия вече са подложени на пълна блокада. Премиерът Джузепе Конте обяви извънреден план за справяне с болестта, с която са заразени 79 души, съобщава Нова телевизия.
Италия наложи извънредните мерки след като вчера двама души починаха от коронавируса. Редица градове в северните региони Ломбардия и Венето бяха сложени под карантина.
„Договорихме се за серия от предложения за овладяване на епидемията, които изпратихме на правителството. В следващите часове очакваме те да бъдат приети. Това, което мога да кажа е, че само в Ломбардия броят на заразените се увеличи до 39”, каза губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана.
Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви спешен извънреден план. На хората ще бъде забранено да напускат и влизат в районите под карантина. Всички училища са затворени, спортните събития са отменени. При необходимост полицията и въоръжените сили ще използват всичките си правомощия, за да налагат мерките.
„Блокадата е добър начин да се спре разпространението на вируса. Всъщност всичко вече е затворено. Всички болници и обществени места са затворени”, коментира Пиеро – жител на град Казалпустерленго.
На около 50 000 души в няколко града беше наредено да не напускат домовете си.
Въпреки наложените мерки, италианските власти се опасяват, че вирусът вече се е разпространил извън изолираните райони в Ломбардия и Ването и овладяването му ще бъде трудно.
Китаец, починал в хотел в Банско, изправи на нокти и хиляди българи. Страх тресе хората, макар да е почти сигурно, че чужденецът не си е отишъл заради коронавирус.
По информация на Bulgaria ON AIR мъжът е имал проблеми със сърцето. Тялото обаче е транспортирано в болницата в Благоевград, където ще му бъде извършена аутопсия. Ще бъде изследвано и за коронавирус.
Мъжът е роден в Китай, но е дошъл в България от Великобритания, където е живеел.