Европейска обединена левица повдигна въпроса за медийната свобода в България

Единствена евродепутатката от Ирландия  Клеър Дали( Дейли) от името на Европейската обединена левица се възпротиви на предложението на ЕК наблюдението над България да отпадне.

„Заплахите срещу репортери в България зачестиха до такава степен, че журналистиката на практика се превърна в нещо опасно. Имаше протести, съдебна намеса за източниците на независимите медии, преследвания и въпроси за прозрачността за отпускането на европейски фондове за медийни организации, които не критикуват правителството“.

Мога да възразя, че е постигнат устойчив напредък, каза тя. По нейните думи в нашата страна се наблюдават тормоз над журналисти, злоупотреби със селскостопански субсидии, съмнителна реклама в медиите.

На изборите за Европейски парламент през 2019 г. Клеър Дали бе избрана в избирателен район в Дъблин .

Елена Йончева евродепутат (БСП) приветства предложението на ЕК за прекратяване на наблюдението над България, защото то не е постигнало очаквания резултат. Йончева подкрепи въвеждането на общо наблюдение за законността във всички държави от ЕС. Тя добави, че България е първа по корупция в ЕС и проблемът се задълбочава. По нейните думи у нас медийната свобода в последните 10 години драматично се влошава. България не бива да бъде наказвана заради своите политици, заяви Йончева.

Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не възразява на предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП). И това при 111-о място по свобода на словото в България – най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС ?!