Европроекти стимулират трайното заселване на бежанци в селата ни

Има европроекти за трайно заселване на бежанци в обезлюдени села. Все още не е ясно кои са пилотните общини, които ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци у нас. Това разкри изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР.

Тя обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

Не става дума за масова миграция, а за последващ етап, който сега се поема от структури на БЧК и НПО, но по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините, допълни Чавдарова.

 

Очаква се това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се – намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

 

„Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е“, изтъкна Чавдарова.

Готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони, подчерта Гинка Чавдарова.