Една пета от населението на Бургас живее под линията на бедност

Линията на бедност в област Бургас през 2023г. е 604,71 лв. средно месечно на лице от домакинство. Това показва ежегодно провежданото от Националния статистически институт наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот” (EU-SILC). При това положение под прага на бедност са били 17,6% от населението на областта.

В сравнение с предходната година през 2024 г. размерът на линията на бедност за областта се увеличава с 23.5%, а относителният дял на бедното население намалява с 1,2 %. В област Бургас относителният дял на бедност при мъжете е 18,5%, а при жените – 16,6%. В сравнение с 2022 г. в област Бургас делът на бедните при мъжете се увеличава с 0,9 процентни пункта, докато при жените намалява с 3,3.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности.

До 2020 г. за оценка на материалните лишения на домакинствата се използваха девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя – 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство

Около 50% от анкетираните домакинства казват, че могат да си позволят неочакван ремонт или почивка извън дома си.  Над 18% са имали затруднения при плащането на заеми или наеми на жилище, както и на плащане на комунални услуги. Само 22% могат да си позволят месо или риба всеки втори ден. 21% са отговорили, че могат да поддържат нормална температура в жилището си. Почти 10% имат автомобил. 49% си позволяват да подменят мебели.

Изводът е, че през 2023 г. 20,7% от населението на област Бургас живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя).