Екобомба цъка в Бургас, ще има протести срещу горенето на боклуци

Чичо Кмет готов да протестира, ако министър Нено Димов разреши горенето на боклуци на площадки на Топлофикация в Бургас, а бургазлии са гневни заради мръсния въздух

Екобомба, пред която и мръсния въздух ще им се види на хората в най-“добрия“ град за живеене като цвете, цъка в Бургас. Ако не се противопоставим, ще стане страшно. В момента в РИОСВ има три заявления за изграждане на площадки за битови отпадъци на територията на Топлофикация в града. Това разкри Николай Тишев. Той каза в студиото на Нова телевизия, че екоинспекцията е прехвърлила топката в Министерството на околната среда и водите.
„Задал съм вече въпрос на Нено Димов и очаквам на 11-ти да ми отговори дали ще разреши на Топлофикация – Бургас да се промени комплексното разрешение и да изгаря боклуци на територията на града. Ако това се допусне, ще влезем в ситуацията на Бобов дом, където хората ежедневно се оплакват от миризми и лош въздух. Променят се здравословните условия за живот. Смятам, че Бургас ще даде отпор“, заяви Тишев.
От Община Бургас не съм чул коментар, добави той, а Димитър Николов побърза да му отговори, като изтъкна, че бил готов дори да протестира, за да не се случи това, което опонентът му за кметския стол предупреди.
На чичо кмет му се наложи и да изгледа репортаж от Бургас, в който гневните хора говореха освен за проблемите с мръсния въздух, за недостъпността на градската среда, за шума от прелитащите самолети над блоковете в „Славейков“ и „Изгрев“, от тъмницата в парковете и от липсата на достатъчно високоплатени работни места.
„Улица „Александровска“ дано да бъде направена най-накрая! Мирише все едно сме в зоологическа градина“, каза една от анкетираните. В парковете няма и една чешма и ако на някой му прилошее, няма вода да се наплиска, добави друг.
Според Тишев пък Бургас е градът на големите илюзии. Те са като балони с обещания за инвестиции, които щели да донесат високи работни заплати, но се пукат и си оставаме на осмо-девето място по трудови възнаграждения. Бизнесът заобикаля Бургас, мрачно констатира социалистът и даде пример с Пловдив, където свободната зона е пълна със заводи, а бургаската – със складове. Затова липсата на перспективи за развитие младите хора бягат от най-“добрия“ град за живеене.