Еколог: Няма как законно да се строи край морето в Природен парк Странджа

 Спорните имоти край морето и до сега са част от Природен парк Странджа и няма как в миналия век да са били в регулацията на Синеморец, коментира Тома Белев

Вилите, които се строят в местността Поляните между плаж Бутамята и устието на река Велека, няма как да се строят законно. Това коментира във Фейсбук природозащитникът Тома Белев.
Той опроверга твърденията на шефката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова, според която, замята, на която ще се строят вили, била един от последните имоти в регулационните граници на Синеморец.
„Според РИОСВ строителството при Корабите в Синеморец било в регулационните граници на селото съгласно стария ТУП (приет 1999 с ОВОС от 1997). Нещо се е объркала директорката на РИОСВ – не е в регулация. Тези имоти и до сега са част от Природен парк Странджа и няма как в миналия век да са били в регулацията на Синеморец, защото в парковете не се включваха имоти в регулация“, обясни Белев.
„Но това се теоретични спорове – ТУПа от 1999 не действа от 2014, а няма нов ОУП и няма как законно да се строи в зона и А и Б в община Царево . Ако се спазват законите де.
Не на нас тези, г-жо Атанасова, не на нас“, добавя природозащитникът.