Експерт бие тревога: Пепелта от изгорелите боклуци е опасна като ядрен отпадък

Пушекът от изгаряните боклуци съдържа много канцерогенни вещества, а пепелта е толкова токсична, че трябва да се погребва като ядрен отпадък, каза Хиновски

Пепелта от изгорелите боклуци е опасна като ядрен отпадък. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ енергийният експерт Иван Хиновски.
„Изгарянето на отпадъци крие голям риск за околната среда и за здравето на хората. Не искам да ви представям апокалиптични картини, но това са канцерогенни въздействия, когато тези инсталации не са реконструирани“, добави той.
„Страховете на хората са основателни, тъй като настоящите инсталации в ТЕЦ-овете не са подходящи за изгаряне на боклук. Нужна е реконструкция на горивната камера с монтиране на втора горелка, която да поддържа минимална температура от 850 градуса при изгарянето на отпадъците в камерата. Трябва да има и специална система за очистване на димните газове, защото едно е да се горят въглища и съвсем различно, когато се горят такива отпадъци. Задължително трябва да има двустепенно филтриране“, заяви Хиновски.
„Трябва да има ръкавни филтри и после да се улавят през водна риза всички частици. Въпреки това при масовата практика от такива инсталации, които изгарят битови отпадъци в Западна Европа, се получават емисии на прах и въглероден диоксид. Най-големият проблем обаче са пепелите, които се получават“, обясни той.
„Дънната пепел е силно токсична. Филтърната, която е лека и се отделя върху филтрите, също е много опасна. Пепелите трябва да се съхраняват под земята за срок между 15 и 20 години. Те трябва да се погребват в специални траншеи с контрол на достъп на подземни води“, изтъкна експертът.
Един среден блок на ТЕЦ генерира 200 000 тона опасни пепели за 15 години, каза още той.