Елена Йончева от Бургас : Къщата в Барселона, в която са вкарани 1,7 млн. евро

„Какво направи Борисов с къщата в Барселона? Нека каже- на кого е оказвал натиск, на кои журналисти, за да спрат тези разследвания.” Тези думи отправи водачът на листата на „БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева към премиера Борисов от Бургас .

Елена Йончева внесе сигнали до прокуратурата във връзка с прехвърлянето на бизнеса на Борисов на братовчед му, с когото премиерът твърди, че не поддържа контакт.

Част от сигнала до прокуратурата е във връзка с това, че „Братовчедът” Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на на „EMA BGS SL“, 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона – ул. „Францеск Рибалта“ 8. В сигнала Йончева моли да бъде разпоредена проверка, която да установи налице ли са данни за свързани лица по отношение на представляващите по закон и пълномощия дружества, както и евентуално за престъпления свързани с пране на пари и/или организирана престъпна група с цел пране на пари.

Водачът на листата на левицата припомни, че Ал Капоне е бил хванат за 30 хил. долари, въпреки че е правил нелегален бизнес за стотици милиони.

„Те казват- „няма кой да ни накаже“. Има кой да ги накаже, ние, българският народ ще ги накаже и Европа ще ги накаже, защото тази корупция- тя генерира евроскептицизъм и на Брюксел вече не му трябва гарбителската шайка”, категорична бе Елена Йончева. Според нея те ще ни помогнат и с европейския прокурор. „Защо Борисов не иска г-жа Кьовеши да заеме този пост и гласува срещу нея? Защото тя ще ги хване и ще ги накаже”, подчерта тя. По думите й, на на 26-ти май, пред България има два избора – или оставаме тази криминална шайка, това криминално робство да продължава и младите хора да напускат България, или отиваме да гласуваме с номер 18. „На следващите избори ще бъде късно и няма да можем вече да имаме свободен вот. Сега имаме шанс”, каза още Йончева.