Елена надви Сергей в битката за Брюксел

Елена Йончева оглави червената листа за евровота. Другарите й я предпочетоха пред Сергей Станаишев, след като Нинова я нарече лице на борбата за справедливост

БСП избра Елена Йончева за водач на листата за евровота на пленум на партията. Ръководството на столетницата очаквано избра журналистиката, която се прочу с репортажите си от най-горещите точки на света, да води листата за евровота.

По устав Изпълнителното бюро предлага имената, след което Националният съвет трябва да вземе окончателното решение, съобщава Нова телевизия.

Йончева е получила 95 гласа срещу 75 гласа за лидерът на ПЕС Сергей Станишев при тайния вот.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова донякъде предреши битката кой да оглави червената листа като преди тайното гласуване нарече Елена Йончева лице на борбата за справедливост.

Според нея депутатката съчетава качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика, съобщава бТВ.

Нинова допълва, че Йончева е в контакт с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, с Генерална дирекция „Конкуренция”, Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МПС” по въпросите на обществените поръчки с европейски средства.

„Смело разкрихме злоупотребите в „Хасковогейт”, строителството на оградата с Турция, строителството на пътища и много други конкретни случаи, които разклатиха властта и за които работиха и рискуваха много от нашите депутати и другари”, каза още червеният лидер.

„Елена Йончева ще стане символ на борбата с корупцията в България в Европарламента . Като осъдят нея самата – за пране на мръсни пари“, коментира във Фейсбук пък Николай Бареков.

Според него темите, вместо Истанбулската конвенция, санкциите срещу Русия и кардиналните реформи на Европа, ще са отново корупция, КТБ, Тв7, магистрали.

„Губещи са т.н патриотчета, а кампанията става твърдо “Анти ГЕРБ и ОП”. Губят се и едни 700 хиляди от КТБ, за които Елена Йончева дължи обяснения пред НАП, прокуратура и съд. Разбира се, после Елена Йончева безполезно ще потъне в мъглата на Брюксел, както става с всички“, изтъкна Бареков.

„Използвана и изпратена в скъпоплатено изгнание. Илюзия е, че Европа ще промени нещо в България. Европа е тежко болна, но наивната Йончева надали осъзнава това. Напротив обръща разговора наопаки. Имунитетът и ще бъде свален на момента заради обвиненията от прокуратурата за пране на пари. Йончева ще стане в Брюксел символ на успешната борба с корупцията- като я върнат на съд в България. Фарс. Осъзнава ли го?“, пита евродепутатът.

„А дано, ама надали… Разделената изпокарана БСП ще има възможност да бойкотира лидера си Нинова още на тези избори. Борисов ще стане пак централна тема в контекст, който определено не е по вкуса му“, добавя той.

„В някакъв порядък от последващи събития вариантът с Йончева ще гарантира шоу и ще скрие от погледа на хората роботизирани шаблонни екземпляри като Майдел, Джамбазки, Цв. Цв., Габриел…, но ще извади Борисов на светло с всичките му кусури. Накрая всички гласуващи ще бъдат още по-разочаровани, отколкото в предишни години“, пророкува Бареков.

Окончателно цялата листа ще бъде наредена на 6-ти април. Вероятно избираемо място в нея ще бъде предложено на ПЕС-вождът Сергей Станишев, макар че съвсем падна в очите на хората заради простотиите с Истанбулската конфенция и без него БСП има по-големи шансове да бие ГЕРБ на изборите.