ЕНП призова Румен Радев за незабавна реакция относно незаконните подслушвания

Политици, магистрати, журналисти и други граждани са поставяни под контрол чрез нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства. Драстичното нарушение на техните права и свободи стана публично известно в интервю пред национална телевизия на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. Това безспорно е в тежко противоречие с практиките в една свободна и демократична държава, каквато България има претенциите да бъде. Изявлението, направено от председател на независим орган избран от суверена в лицето на Народното събрание, е ясен знак за съществуването на действия, присъщи на тоталитарна държава, пишат в своя декларация от Единна народена партия (ЕНП).

От ЕНП очакват незабавна реакция от страна на президента Румен Радев и публично обяснение от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Гергиев.

Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

„ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Незаконното подслушване е факт!

Ще защитаваме правовия ред и свободата с всички възможни средства

Политици, магистрати, журналисти и други граждани са поставяни под контрол чрез нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства. Драстичното нарушение на техните права и свободи стана публично известно в интервю пред национална телевизия на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. Това безспорно е в тежко противоречие с практиките в една свободна и демократична държава, каквато България има претенциите да бъде. Изявлението, направено от председател на независим орган избран от суверена в лицето на Народното събрание, е ясен знак за съществуването на действия, присъщи на тоталитарна държава.

Единна народна партия не дели принципите на демокрацията на леви и десни, и очаква извънредно свикване на Народното събрание и изслушване на господин Бойко Рашков, както и публична проверка на изнесените данни. Очакваме и незабавна реакция на президента Румен Радев доколкото злоупотребата с органи, ангажирани с националната ни сигурност, засягат самата Национална сигурност и правов ред. Настояваме и за публично обяснение в залата на българския парламент от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Необходими са официални отговори, които дават истината на обществото за симбиозата и възможността за контрол между три държавни органа. За нас е неприемливо и представлява белег за пълзяща диктатура, управляващата партия да злоупотребява с властта си, за да поставя в подчинено положение свободни граждани или да  изключва от обществения живот, която и да е друга партия в страната.

При липса на адекватни и бързи действия Единна народна партия ще има грижата да информира всички свои партньори и медии в Европейския съюз и САЩ. При подобно неспазване на конституционните права на българските граждани се чувстваме свободни да потърсим всички възможни средства за възстановяване на правовия ред в България.

София, 14 август 2017 г.“