ЕтажГейт засенчва ТерасаГейт, замесиха Фандъкова в скандала

 Построен е цял етаж незаконно, но Фандъкова и Дирекция „Строителен контрол“ газят закона въпреки решението на съда за премахването му, коментира Симеон Даскалов

Скандалът ТерасаГейт, заради който бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев навярно бе награден от кабинета „Бойко III” с поста генерален консул на страната ни във Валенсия, е на път да бъде засенчен от още по-голям гейт, в който е замесено името и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Пред репортер на Avantage.bg инвеститорът Симеон Даскалов, който е ощетен с 1 000 000 лева заради далавери на строители и политици, обвини градоначалника, че гази закона.
Крие се цял етаж, а институциите и медиите мълчат пък за една тераса на Пламен Георгиев се разтресе държавата при положение, че е нищо сравнение със скандала в Драгалевци, коментира той.
Подкрепи го и председателят на УС на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, който в „ЕвроДикОФ“ по Евроком наскоро каза, че столичната община и Дирекцията „Строителен контрол“ не изпълняват закона.


„Имаме подобни случаи като този с терасата на Пламен Георгиев, но в „Драгалевци“. Построен е дори един етаж повече от тези в одобрените строителни книжа и общината отказва да издаде заповед за премахване, въпреки че има съдебно решение“, заяви арх. Игнатов.
Съдът дори се произнася, че последния етаж трябва да бъде махнат, а ведомството, оглавявано от Фандъкова и Дирекцията „Строителен контрол“ отказват да издадат заповед и твърдят, че това било допустимо и търпимо, обясни той.
„Никой няма право да не изпълнява закона и съдебните решения. Единственият орган, който може да тълкува законите, е този, който ги е издал, т.е. Народното събрание“, поясни архитектът, който е един от конкурентите на Фандъкова в битката за нов кметски мандат.
Фандъкова, отново кмет на София след скандала в Драгалевци, е все едно Калинов да стане министър след терасата на Пламен Георгиев, коментира пък Симеон Даскалов. Той обвинява кметицата, която според последните социологически проучвания изостава в битката за нов мандат, че като погазва правото и закона, е превърнала столична община в цитадела на строителната мафия.
„Като пострадал от корупция инвеститор искам да разкрия пред обществеността истинското лице на Йорданка Фандъкова, криеща се зад изкуствено поддържания публичен образ през годините. Самозабравила се от властта, с която разполага от поста, който заема и пропита от чувството за безнаказаност и недосегаемост, е превърнала нас гражданите на София в безправни роби и хора, чиито животи и съдби нямат стойност“, сподели във Фейсбук бизнесменът.
Според него лъжите, беззаконието и корупцията са се превърнали в стандарт и норма в структурите на Столична община по време на нейното управление.
Той цитира чл. 3 (1) от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ( ЗПКОНПИ ), според който “Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“ и припомня думите на Фандъкова в предаването „Тази сутрин“.

На въпроса на Антон Хекимян дали се е сблъсквала с корупция, столичният кмет отговаря: „Всеки има своето разбиране, но е важно в закона да има ясно определение, за да не може след това да обвиняваме съдебната система, че не си върши работата. Когато има ясни правила, ясни закони, тогава е много по-лесно и за хората да ги спазват, и да бъдат налагани санкции, ако не правят това“.
След като водещият я пита дали е имало опити да й предлагат подкуп, тя каза, че това не се е случвало и добави, че имала много ясна политика по отношение на превенцията срещу корупция и проверявала абсолютно всеки сигнал, който се появи, дори и да е анонимен. Когато има основание, сезирам компетентните органи – прокуратурата или полицията, за да разследват всеки конкретен случай.
Кого е сезирала Данчето за етажГейт само тя си знае, но съдът е постановил – незаконният етаж да се премахне, а тя още чака и се мае.

„Да прикриваш незаконен етаж и извършителите му почти седем години след десетки жалби, молби, присъди, обвинителни актове и съдебни тъжби, съдебни решения, съдебно технически експертизи, прокурорски постановления, телевизионни репортажи, медийни публикации, протест пред Столична община и Народното събрание, както и още десетки официални документи изпълнява цялостно състава на цитирания по горе чл.3 от ЗПКОНПИ дефиниращ престъплението корупция“, коментира Даскалов.
„Ощетявайки Държавния бюджет чрез несъбирането на законоустановени глоби от незаконно строителство и прикривайки лицата реализирали и допуснали го, причинявайки другиму вреда, е сериозно длъжностно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс“, добави той.
„С действията и/или бездействията си като длъжностно лице да блокираш имотите на над 20 семейства и да нанесеш щета и вреда за близо 1 000 000 лв. на търговски дружества е престъпление по служба“, поясни бизнесменът.
Случаят с етажа е привидно тривиален, но реално касаещ националната сигурност заради участието на фирмата „Армстройинвест“ ЕООД с принципал Министъра на Отбраната и управителят на строителната фирма „ХУФУ“ Димитър Атанасов, ударно печелещ множество многомилионни обществени поръчки из цялата страна, въпреки че е обект на множество журналистически разследвания и прокурорски производства, добавя Даскалов.
Според него Фандъкова прикрива незаконното строителство.
„Аз съм единственият инвеститор в държавата арестуван, лежал в ареста и съден за недопускане и отстраняване на незаконно строителство. Аз съм единственият инвеститор в държавата съден лично от шефа на Дирекция “Общински строителен контрол ” СО арх. Влади Калинов за обида и клевета с претенция от 30 000 лв., със свидетели по делото срещу мен длъжностни лица от Столична община, лично констатирали незаконен строеж“, разказва той.
„Подведен съм да преведа сумата от 545 000 лв. на база документ с невярно съдържание, изготвен от служител на район “ Витоша ” СО , и неистински документ от представител на надзорната и строителната фирми на обекта, за което Фандъкова е уведомявана многократно. През тези почти 7 години претърпях вреди и щети за близо 1 000 000 лв. Над 20 семейства останаха без жилища“, добавя бизнесменът.
“През всички тези близо седем години, Фандъкова остана непреклонна относно констатирането на незаконен строеж на сградата в кв. Драгалевци, въпреки десетките молби, жалби и сигнали, отправени до нея с цел изпълнение на вменените й от Закона и от поста, който заема служебни задължения и категорично подкрепяше действията на арх. Влади Калинов относно казуса“, разкри Симеон Даскалов.
„Към днешна дата сградата в Драгалевци продължава да е табу за Столичната община въпреки две влезли в сила присъди, два телевизионни репортажа, излъчени по БНТ 2. Десетки документи показват съществени отклонения при реализирания строеж. Няколко постановления от СРП, АП и ВКП доказват по категоричен начин, че за строежа едни от най-важните документи, а именно АКТ 14 е неистински“, подчерта инвеститорът. Той се надява, когато си вземем държавата от мафията, да се върне справедливостта и незаконния етаж от сградата, която е строена с негови пари, да бъде премахнат, участниците в далаверата и тези, които ги закрилят, да си получат заслуженото.