Жива верига пред парламента, народът срещу Гешев и мафията (ВИДЕО)

 „Гешев е позор“ и „Мафията вън“ крещяха хиялди българи, хванали се за ръце като в хоро пред сградата на парламента, а съдия Методи Лалов призова за промяна в системата

Жива верига обви парламента. Десетки хиляди българи въстанаха срещу мафията. Те се събраха на протест, наречен „Марш за право и свобода“. Той бе организиран от гражданското движение „Правосъдие за всеки“.
С викове „Гешев е позор“, „Оставка!“, „Мафията вън!“, „Всеки ден ще е така до победата“ протестиращите се опитаха да кажат на народните избраници и на управляващите, че е време или да си плюят на петите, или да започнат да работят в интересите на хората, които са ги избрали.

Съдията Методи Лалов, чиято оставка Висшият съдебен съвет отказва да гласува и така да то освободи като член на институцията, бе сред протестиращите, както и дисидента Николай Колев – Босия.
„Днес се налага да съм тук, защото десетилетия наред правовата държава, свободата да говориш и да имаш мнение са потъпквани системно. Има хора, които искат да подменят вашия и моя живот и аз няма да го позволя. Днес виждам хора с униформи и маски. Това не е България в Европа. Това е Русия. Тези хора ще ни мачкат“, изкрещя съдията в оставка.
„Поредният избор на главен прокурор е гавра с правото. Не можем да приемем да ни убеждават, че има един единствен годен кандидат сред хиляди юристи, да няма заседание. Това е невъзможно“, добави той.
„Нужна е промяна в законодателството, за да няма политически зависим Висш съдебен завет, който да избира един единствен кандидат, който да не може да ме освободи от съдебната система, когато искам да си тръгна“, заяви Лалов.
„В съдебните палати цари невероятен страх. Прокуратурата е в стагнация. Ние плащаме заплати на магистратите, за да работят за правовия ред, за гражданите. Трябва да се разгневите и да покажете, че е време за промяна“, каза още той.