Започват Мартенските музикални дни в Русе

С концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и експресивната пианистка от Южна Корея Йоръм Сон днес, 17 март 2024 г., в Доходното здание в Русе ще бъде официално открито шейсет и третото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Програмата включва творби от Чайковски, Елман, Вагнер, Корнголд и Форе.

Началото на „Мартенски музикални дни” в Русе трябваше да бъде поставено на 15 март, но заради обявения двудневен национален траур по повод кончината на патриарх Неофит общинската управа, която е организатор на музикалния форум, отложи откриването.

Предвиденото изпълнение на творбата „Реквием” на Верди от Русенския фестивален оркестър и хор под диригентството на маестро Емил Табаков се състоя, но без публика. С него бе отдадена почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението на траурната творба бе записано и ще бъде публикувано през идните дни на информационните канали на фестивала и общината.

Повече от 450 участници от 10 държави ще се изявят на фестивалната сцена до 31 март. На фестивалната сцена ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България. Музикалният форум предлага повече от 20 събития – оркестрови програми, ансамблови концерта, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.

„Мартенски музикални дни” е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Основан през 1961 година и организиран от община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.