Започна сливането на банки у нас

В Търговския регистър бе вписано юридическото вливане на СИБАНК ЕАД в Обединена българска банка АД (ОББ). С това СИБАНК престава да съществува като отделно юридическо лице, а клиентите ѝ автоматично стават клиенти на ОББ. Обединяването на двете банки е процес, който цели да изведе на челни позиции новата, по-голяма ОББ.
Не е необходимо преиздаване на кредитните и дебитните карти до изтичане на тяхната валидност. Условията по кредити, депозити и други продукти и услуги се запазват, съгласно сключените с всяка от двете банки договори.
В съответствие с българското законодателство, сметките на всички досегашни клиенти на СИБАНК ще имат IBAN номера, съдържащи името на ОББ, а именно – UBBS. Тази бъдеща промяна ще настъпи след няколко месеца. Тя е напълно техническа и по никакъв начин няма да се отрази на сметките на клиентите. Старият и новият IBAN номера ще функционират успоредно до края на ноември 2018 г. Всички клиенти ще бъдат информирани за евентуални промени, които ги касаят, през предпочитаните от тях канали за информиране от банката – имейл, лично писмо, телефонно обаждане, SMS.
Поетапното обединяване на клоновата мрежа на ОББ и СИБАНК ще продължи и в следващата половин година.

Още през януари т.г. управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че е възможно е да има сливане на банки през тази годинаРадев Прогнозата му е базирана на първото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки.  Той предупреждава, че в системата се натрупва кредитен риск, тъй като при ръст на кредитирането съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми.