Заробват българите със сделката за ЧЕЗ

Потребителите в най-бедната европейска страна ще плащат с по-високи сметки за ток борчовете за ЧЕЗ-ето, намекна експертът Румен Овчаров

Начинът, по който световно неизвестната фирмичка на Гинка Върбакова от Пазарджик се уреди за ЧЕЗ-ето, буди отвращение. С право повечето от сънародниците ни се страхуват това да не доведе до нов ценови шок.

Сделката прилича на заробване. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров намекна в „Лице в лице” по bTV, че потребителите в най-бедната европейска страна ще плащат с по-високи сметки за ток борчовете за ЧЕЗ-ето.

По думите му в целия скандал с продажбата на ЧЕЗ по-интересният въпрос е не откъде ще дойдат парите за купуването на дружеството, а кой ще ги плаща след това.

„Има един единствен начин, по който това дружество може да върне парите – да увеличи цената на тока. Това означава увеличаване на приходите на ЧЕЗ с 5-10%”, обясни Овчаров.

„Твърдят, че държавата не може да се намеси в сделката. Това е лъжа. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов бяга от отговорност. Законът дава възможност на енергийния регулатор да се намеси изключително категорично – може просто да не дава разрешение за сделката”, заяви в Овчаров.

Според него обаче докато стане време да се плащат парите за активите на ЧЕЗ и да се вдига цената на тока, най-вероятно и битовите, и индустриалните потребители ще излязат на свободния пазар и ще могат да избират от кого да купуват електроенергия.

„Те не схващат. Мислят, че като вземат ЧЕЗ и изведнъж ще се видят с пари. Затова Бойко Борисов няма какво да увърта и трябва веднага да прекрати тази сделка”, категоричен е Овчаров.

Той е категоричен, че Гинка Върбакова няма никаква роля в сделката и трябва да помисли как да се измъкне от ситуацията.

Междувременно Иван Иванов каза, че заемът за покупката на ЧЕЗ няма да мине през сметките за ток.

До края на март всички енергодружества трябва да заявят какви цени на тока за бита и малките фирми искат от 1 юли. Дали тогава Ванко от КЕВР няма друга песен да запее?

Заробването на българите с по-високи сметки за ток може да се спре само с революция. Ако не се освободим от предателите, ще продължаваме да си плащаме заради робското търпение.