Защо не оценим новите -стари кметове по отношението към паметниците на окупацията

Кое ни пречи да оценим новите-стари кметове след около месец по тяхното отношение към паметниците на съветската окупация ?

Може би незнанието или русофилията или това, че днес цели 75 години по-късно ние се управляваме от потомците на Ленин, Сталин и … станали православни червени капиталисти с поглед към възстановяването на Руската империя ?

В БГ това се случва не само чрез Малинов, Борисов или НДР, а чрез зависимостите на властта от Русия чрез капитали, КГБ и ДС агенти и всякакви наследници и ученици на Живков, Луканов и т.н.

Погледнете водещите кандидати за кметове на ГЕРБ в София и в Бургас, видни партайгеносета в ИК на Партията – даскалицата спец по руски и съветско-руският възпитаник, номиниран от Путин,Димитър Николов …

Искате факти ?

Ще Ви дам …

Почти преди 75 години Съветският съюз къса дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война. Три дни по-късно окупира страната, която междувременно обявява война на Германия.

Началото на окупацията на България, започнала на 8 септември 1944 г., става предпоставка за осъществяването на 9-септемврийския преврат, довел БКП на власт.

Днес тези факти от историята са особено важни, тъй като управлението на Путинова Русия се опитва да представи онези събития като „освобождение“, а не като окупация.

Няма никаква война, тъй като съветските части нахлуват в България без да срещнат никаква въоръжена съпротива и я окупират.

Актът на обявяване на война обаче е важен за Сталин, тъй като с него той слага ръка върху територията на България.

Вечерта на 4 септември 1944 г. планът за операцията по окупацията на България е готов.  Близката задача на 3-ти Украински фронт е да навлезе в България и да постави под контрол територията до линията Русе – Карнобат – Бургас. Отделено е специално внимание на завземането на градовете Варна и Бургас и на пленяването на германските кораби в двете пристанища. Крайната цел е овладяването на района на София и пълното окупиране на България отбелязва публикация на desebg.com.

Сталин не желае да види България нито неутрална, нито доминирана от Англия и САЩ. Той смята България вече за част от съветска сфера на влияние и по-далечния му план е тя да бъде окупирана, а на чело да постави правителство на ОФ, чрез които и комунистите да влязат във властта, както и става.

Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.

Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари.

Е, да попитаме Фандъкова, Димитър Николов те българи ли са и подкрепят ли ограбването и заробването на България през този период или си мислят, че паметниците на МОЧА са нужни на демокрацията в България ?! Това ли е политиката на ГЕРБ, който чрез кандидата за Главен прокурор Гешев се борят срещу руските агенти и хибридната война на Русия с България . Те са русофили и доказателствата са много, но каквито и да са новите-стари кметове трябва да оценят окупацията от СССР и да не позволяват подобни паметници като МОЧА (Альоша) да стърчат в центъра на София или Бургас …

Нека да си ги демонтират и поставят в братската рафинерия или в пристанищния анклав „Росенец“, но те нямат място в центровете на българските градове …

Да припомним на фона на скандала с руските агенти и русофилството …

Кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов получи преди почти пет години награда от президента на Русия Владимир Путин „за големия му принос за укрепването и развитието на руско-българските отношения“. От Реформаторския блок го призоваха да откаже отличието, заради събитията в Киев, но …

Според Николов да се правят политически спекулации с огромната трагедия в Украйна е неетично. „Аз не мога да върна благодарност. Ако вие можете – направете го“, завършва той.

Все повече руснаци се заселват да живеят в град Бургас, каза Димитър Николов на церемонията в руското посолство в София, цитиран от агенция „Фокус“. „Спомням си първите дни, когато станах кмет на Бургас, и заедно с почетния консул, направихме един анализ. Оказа се, че в града тогава учат 3 деца, които са граждани на Руската федерация, а към днешна дата общият им брой е 550, което показва, че за толкова кратко време не само аз, а и екипа ми, с който работя, са направили така, че града да бъде забелязан, да бъде приет от руснаците и предпочетен не само за прекарване на свободно време, но и за постоянно живеене. Радвам се, че когато станах кмет имаше само едно дружество, което общуваше и се грижеше за руските граждани на Бургас, а днес те са вече 7“, каза още той.

Кметът на Бургас подари на руския посланик в знак на признателност, картина на известната бургаска художничка Ирена Иванова с думите: „За мен това е мил и отговорен жест на благодарност от страна на президента на Руската федерация, на руската държава. Аз се чувствам изключително развълнувано и даже неловко, търсейки думи как да благодаря за това удостояване“. Той благодари на посланика на Русия Юрий Исаков за подкрепата му в инициативата Бургас да се превърне в културен център. Това е един втори мост в новите съвременни условия ние да общуваме с нашите приятели от Русия“, обобщи Николов.

Дори https://rg.ru/2014/02/19/blagodarnost-site-anons.html?fbclid=IwAR3X0t5gq… писа за наградата от Путин.

Дори посланик Исаков отбелязал и заслугите на Димитър Николов за защита на паметника на съветските воини „Альоша“ от опитите на „недоброжелатели“ да го преместят ?!!

И за какво е издигнат този паметник на ОКУПАЦИЯТА в Бургас ? Бургазлии трябва да знаят и помнят как Вождът на народите Сталин е искал да имаме само едно пристанище на Черно море и то във Варна, а Бургаски регион да се даде на Турция ???? Не че Чърчил е искал нещо различно … 

Да припомним на руския възпитаник др. Николов и русофилските му приятели …

Ето какъв защитник на сталинското имаме в Бургас и той е зам.- председател на уж дясната ПП ГЕРБ ?!!

Иво Инджев е отбелязал в публикация : И “вие” ми казвате, че местните власти и съответните избори нямат отношение към каузи от национално значение, като оценката за съветската окупация, поради което кандидатите за кметове у нас по инерция биват щадени чрез спестяваните им по темата въпроси ? 

Не и в Чехия. Един регионален кмет в Прага поде битка срещу еквивалента на българския МОЧА в тази част от чешката столица и я доведе до успешен край. Въпреки мантрите за “разделението на нацията”, която се колебаела как да постъпи  с окупационното съветско наследство, което си имало своите привърженици. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30155260.html

И е напълно прав …

Единственият паметник на 42 отровени от метилов спирт жертви от Червената армия в Бургас може да е САМО този …

Иначе окупатори и освободители са две различни неща и „демократите“ дори от ГЕРБ трябва да го знаят и показват след като искат да бъдат български кметове …

Свободен автор – Философът