ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДОКЪДЕ СЕ ДОКАРАХМЕ! ДЕСНИТЕ ДА КРЕПЯТ ЛЕВИТЕ?!*

Често казано, този въпрос не би трябвало да затрудни всеки непредубеден и неангажиран материално или идейно с ГЕРБ днешен българин. И тъй като има една друга графа люде – вечните мърморковци и всезнайковци, ще напиша отговор специално за тях…

Разбрахте ли защо Румен Радев спечели с огромна разлика балотажа на президентските избори? Не, не само заради слабата кандидатура на Майката на нацията. Причината е в невероятно широко отвореното политическо ветрило на гласувалите за него. БСП се опита да повтори този успех, но получи близо два пъти и половина по-малко гласове. Причините вече са напоително издъвкани, да не се повтаряме.

Вотът за Радев показа начина и пътя към първа червена победа над ГЕРБ. Позитано 20 трябва да търси съмишленици не само в лявото политическо пространство, но и в дясно, и в центъра.

Борисов знае това и се страхува от енергията и амбициите на Нинова. Опитва се да й противодейства чрез червени троянски коне. Мнозина от соцелита явно са загладнели много за власт. И затова се вързват лесно на гербаджийската уловка – мегакоалиция ГЕРБ-БСП. Именно чрез такава коалиция Борисов ще смачка и обезличи соцпартията. Така, както направи с реформаторите в миналия мандат. Така, както ще постъпи сега и с патриотите.

Ето защо Нинова трябва да бъде подкрепена – най-вече заради упорството си срещу коалиция с Борисов. А иначе, времето на българското европредседателство бързо ще се изтъркули и няма да усетите кога ще дойдат новите предсрочни избори…

Владимир Танев

*Подзаглавието е на Любомир Кольовски