Изборите през 2019-та ще са ялови, ако не се появи нова партия

България ще мине през поредица от избори, докато се появи реформаторско мнозинство, прогнозира социологът Васил Тончев

Изборите през 2019-та ще са ялови, ако не се появи нова партия. Това намекна социологът Васил Тончев в предаването „Без цензура“ по Евроком.

„Не можеш с 1 млн. гласа подкрепа да направиш реформи. Нужни са поне 2 милиона, а БСП и ГЕРБ ще си поделят тези гласове така, че не се знае коя ще е първата политическа сила. България ще мине през поредица от избори, докато се избистри такова реформаторско мнозинство. То трябва да стане на базата на някаква идеология“, коментира социологът.

„Това може да стане с широка коалиция, но няма как Борисов и Нинова да са начело. Може да се постигне и с появата на нов политически субект“, добави Тончев.

„За първи път от много време имаме ситуация, при която не се знае кой ще е победителя на евроизборите. Това предполага напрежение в обществото. Възможно е само три партии да прескочат бариерата от 6,23%“, заяви социологът.

Според него ГЕРБ има много добре изградена структура.

400 000 души от администрацията са закачени като крепостни селяни за ГЕРБ, добавя водещият Николай Бареков.

„Огромно е разминаването между властта и очакванията на хората. Това поражда недоверието. То е на базата на социалното разделение. Никога в историята е нямало такава голяма ножица между бедни и богати“, коментира Тончев.

„Какво стана ясно днес предаването ни Без Цензура по Евроком? Според колегата журналист Васил Петев крахът на ПатрЕотите е една от новините на изминаващата година. Според социолога Васил Тончев около 2 милиона българи ще гласуват общо за двете скачени като съдове партии, наследници на БКП, БСП и ГЕРБ на евроизборите. (Защо ли? По каква логика, освен административно -командната и родово-общината?) НО още около половин милион българи ще искат нов консервативно-патриотичен блок, за който да гласуват на предстоящите евроизбори“, сподели във Фейсбук Бареков.

„Очакваната активност ще рекордна и ще гони 50%, което си е добра новина отвсякъде. Българите масово биха гласували срещу статуквото и за нещо ново и пазещо консервативните ценности на патриотичния фронт. Това, че ПатрЕотите на дебелия войвода ограбиха програмата на ББЦ не е лошо, престъпното е, че излъгаха хората и не изпълниха нищо от нея. Сега потъват с угоени търбуси“, добавя евродепутатът.