Излезе от печат сборникът  „Странджа – път на легендите”

Сборникът  „Странджа  – път на легендите” представя магията и мистицизма на тайнствената планина.  Странджа обхваща част от Югоизточна България и Европейска Турция,  но митичната й история не се подчинява на погранично разделяне. Сборникът представя  митове и легенди от двете страни на границата като общ културен продукт, който  предизвиква  любопитство и привлича  все повече посетители.

Много хора са минали през Странджа планина, живели са тук и са създавали нейната история. Сборникът проследява митовете от създаването на планината и знакови селища в нея  до традициите, които са живи и днес.  Читателят ще научи  за лечебната сила на странджанската вода, за живота на митологичния герой Орест – създател на Одрин, за това как е изчезнало цяло село – Гьол Баба, ще потърси истината за гроба на богинята – котка – Бастет и може би ще се убеди, че в Странджа наистина са живеели змейове, щом навсякъде тук все още има техни къщи – долмени.

Изданието събира български и турски легенди и ги представя на три езика – български, турски и английски. Реализирано е по проект „Пътят на легендите  –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020. Легендите са проучени и събрани от партньорите по проекта –  Център за еврейско-българско сътрудничество„Алеф”  и организацията за трансгранична култура в Одрин. Освен поредицата от дейности, чрез които проектът цели да създаде капацитет за развитие на легендарен туризъм в региона,  през миналото лято тук бяха проведени и  два фестивала на легендите – в градовете Приморско и Енез.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на  ЦЕБС „Алеф“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.