Изложба „Графичен дизайн” бе открита в Бургас

Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана представи вчера, 28 март 2024 г., Петър Пецин в Бургас. Художникът има дългогодишен опит в рекламата. Зад гърба му са множество запазени знаци на различни компании от Бургас, както и плакати, корици и оформления на книги. Интересна селекция от тези творчески импулси, реализирани през последните две десетилетия, авторът събира в изложба „Петър Пецин – Графичен дизайн”. Експозицията бе открита в градската галерия „Пеко Задгорски”.

Над 100 са паната, които ще може да види бургаската публика до средата на април. Сред акцентите са логото на Бургаски свободен университет, кориците от албума на художника и скулптор Руси Стоянов, двуезичния албум „Икони от Странджа и региона на Бургас”, корицата и изображения от албума на известната фотографска фамилия Папакочеви, визии от книгите на писателите Гочо Гочев, Гаро Ахчиян и на дългогодишния директор на летище Бургас Калин Барзов и много др.

„Тази изложба е идея на директора Георги Динев. Във времето сме работили много с него, създал съм много визии за изложби и съм му много благодарен. Такава изложба последно в Бургас правихме през 2015 година, а графичният дизайн е важна част от творческия процес. Това е визуалният облик на една идея или продукт. Нужни са различни умения и много креативност”, сподели Петър Пецин.

Петър Пецин е роден през 1951 г. в Бургас. Възпитаник е на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в специалност „Графика”. През годините има участия в редица биеналета за графика в България и чужбина. Бил е председател на Дружеството на бургаските художници. През 2020 г. е обявен за „Художник на годината” на община Бургас.