Изложба на Евгени Недев в Бургас

Художникът Евгени Недев откри своя нова самостоятелна изложба, озаглавена „Време и пространство”, в бургаската галерия „Неси”. „Вдъхновяват ме пейзажите и природните красоти, а в свободното си време обичам да се разхождам и местата, които съм обиколил, ме вдъхновяват да ги претворявам в картините си”, разказа авторът.

По думите му в тези 25 творби, които „Време и пространство” показва в Бургас, е запечатан определен момент, в който човекът отсъства, и това е отрязък от време, който авторът харесва. Много от местата, които пресъздава, вижда ежедневно по пътя си към Габрово, тъй като преди няколко години решава да се изнесе от града и да заживее по-близо до природата.

Сред пейзажите попадат и няколко морски гледки. Преобладаващата част от тях са от района край Бургас, но има и няколко пейзажа от Северното Черноморие, по-конкретно Балчик. Много от планинските пък са вдъхновени от места в Родопите и Пирин.

Това е втора самостоятелна изложба на Евгени Недев в същата галерия в Бургас. Първата е през 2020 г., когато представя „Разходка край Сена” със свои картини, вдъхновени от престоя му през 2017 г. „Сите дез ар” в Париж.

Евгени Недев завършва „Иконография” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на управителния съвет на Съюза на българските художници в София и председател на групата на габровските художници. От 2012 г. е и директор на художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово. Тези ангажименти обаче, казва той, все по-рядко му оставят достатъчно свободно време, в което да се отдава на творчеството си.

Изложбата му в галерия „Неси” в Бургас може да бъде видяна до 16 април.