Изложба на Любен Стоев в Бургас

Община Бургас ще представи интересно събитие, посветено от 85-годишнината на художника Любен Стоев. То включва  филма „Моят чичо Любо“ и богата експозиция с творби на популярния графичен майстор.

Експозицията „Любен Стоев. Оригинал и отпечатък“ ще бъде открита на 8 април от 18  часа в зала „ Ал. Г. Коджакафалията” на КЦ „Морско казино”. Експозицията представя живописни творби, графики и рисунки на художника.

Акцент в изложбата е по-непопулярната (но доста трудоемка) част от творчеството на Любен Стоев – ксилографията (woodcut). Дърворезите (друго име на техниката) представляват дъски с гравирано изображение, от които се създават определен брой цветни или черно-бели отпечатъци.

От 19 часа в зала „Георги Баев“ ще бъде представен филмът „Моят чичо Любен”. Никола Бошнаков е корежисьор на филма заедно с Георги Стоев-Джеки.

„Моят чичо Любен“ представя образа на Любен Стоев като художник и личност през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа Freunde der italienischen Oper. Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение.

Филмът е копродукция на България и Германия, а продуценти са Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания „Гала филм“. Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист – Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки – Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков, Ицко Финци и други.