Изложба „Памет и плакати“ гостува в Бургас

В програмата на Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” на 20 юни 2023 г. от 17 часа на кейовата стена на пристанището в Бургас ще бъде представена колекция от плакати, създадени от изявени автори на плакатното изкуство.

Изложбата носи заглавието „Памет и плакати“ и е инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне на антисемитизма, които носи историята за спасяването на българските евреи преди 80 години.

Представени са плакатите на Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор и Страхил Димитров и с участието на унгарския майстор на социално ангажирания плакат Петер Поч. Резултатът е колекция – израз на гражданската и творческа реакция срещу антисемитизма и насилието, срещу всяка форма на незачитане на човешкото достойнство и правото на живот.

Проектът за плакатна колекция е реализиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България съвместно с Международното триенале на сценичния плакат в рамките на проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.