Изненада: Макрон предлага минимална европейска заплата

Обръщението на Макрон е най-пълнокръвната визия за близкото бъдеще на единна Европа, коментира Радан Кънев. Според него обаче има идеи, които биха сринали пазара

Френският президент Еманюел Макрон предлага минимална европейска заплата. Обръщението му е най-пълнокръвната визия за близкото бъдеще на единна Европа, коментира пък във Фейсбук заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. Според него обаче такива опасни идеи, които биха сринали трудовия пазар.
Социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година. За това настоява френският президент, съобщава бТВ.
„След няколко седмици европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент. Никога, от Втората световна война насам, Европа не е била така необходима и така застрашена“, пише Макрон в статия, предоставена на 28 водещи медии в европейските държави.
Като символ на проблемите, сполетели Европа, той посочва брекзит. Според него „лъжи и безотговорност“ са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.
Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, „които не предлагат нищо“, на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.
За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика „конференция за Европа“, която да предложи всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите.
Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до „европейски ренесанс“. Той настоява за създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори. Маркон иска и забрана за финансиране на политически партии от чужди държави, криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет. Той настоява за ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността.
Френският президент е и за създаване в ЕС на обща гранична полиция и служба за предостоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност.
Според него Европейският съюз трябва да подготви договор за отбрана и сигурност, който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО.
Макрон се обяви и за въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място. Френският президент пише, че Европа трябва да създаде социален щит за всеки работещ, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.
Несъмнено Макрон се поставя в ролята на лидер на т.нар. прогресивни сили и мотор за европейски реформи, коментират френските медии.
Програмната статия на Макрон предизвика сериозни политически реакции във Франция, като опозицията отново разкритикува държавния глава – този път заради недостатъчна защита на интересите на страната.
„Еманюел Макрон говори за защитата на нашия континент и не казва нищо за масовата миграция, за ислямизма… Както винаги, говорим и крием трудните теми, като в резултат нищо не се променя”, коментира в „Туитър” лидерът на Републиканците Лоран Вокие, наследил на поста Никола Саркози.
Социалистически политици нарекоха Макрон „д-р Джекил и мистър Хайд” с твърдението, че за пореден път чуваме изказване, което няма нищо общо с реалните действия.
„Обръщението на Макрон си струва да се прочете. Това е най-пълнокръвната визия за близкото бъдеще на единна Европа от действащ политически лидер (при това със засилен позитивен тренд в собствената си държава, след анархията на „жълтите жилетки“)“, сподели във Фейсбук пък Радан Кънев.
„Но това съвсем не значи, че е безспорна, особено погледната от Изток. Има поредица важни, смели и добри идеи – като общата миграционна политика, общата отбрана и сигурност, общата търговска политика. Има и опасни идеи, като „еднаква заплата за еднакво работно място“ и обща МРЗ на ЕС, които буквално биха сринали източноевропйеския трудов пазар и икономика“, коментира бившият депутат.
„Има две ключови и непреодолими слабости:
1. Неприкрит френски егоизъм (пък и защо да е прикрит, при липсата на реална европейска електорална политика) и пряко свързано:
2. Силна, но еднозначно бюрократична визия, без стремеж за паневропейски ПОЛИТИЧЕСКИ процес и лидерство. Тази визия отразява както френската бюрократична управленска традиция, така явно и вкусовете на самия Макрон. В това отношение, Макрон доста се отдалечава от традиционния федерализъм, а и от симпатизантите си в средите на ЕНП и АЛДЕ“, добавя Кънев.
„Прогнозата ми е, че това обръщение няма да предизвика ентусиазъм и вълна от подкрепа, но допълнително ще стабилизира позициите на ЕМ във Франция. И може би това е (не толкова) тайната цел. Quant à moi, тази визия за „Възраждане“ значително ме отдалечава от лагера на запленените симпатизанти на монсеньор Макрон. На този етап, партньорството между него и партии от Източна Европа изглежда изключително сложно и дори конфликтно, ако е изобщо възможно“, коментира Радан Кънев.