Изправят България пред Съда на Европейския съюз?

България трябваше да транспонира европейските правни норми, включително правилото че предмет на конфискация е имущество, придобито по престъпен начин, обясни съдия Ченалова

Европейската комисия е предупредила България, че изостава с повече от 3 години от крайния срок, в който е трябвало да информира как е пригодила националното законодателство към директива на ЕС от 2014 г. за временната забрана (замразяване) и конфискацията на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС. Това съобщи Румяна Ченалова.

„Става дума за т.нар. мотивирано становище, което е втората от мерките срещу държави нарушителки. Ако властите в София не изпратят адекватен отговор до два месеца, България би трябвало да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз. Същата мярка е предприета и срещу Румъния“, сподели във Фейсбук бившата съдийка.

Страните – членки на ЕС, са имали краен срок до 4 октомври 2015 г. да преведат директивата в националното си законодателство, но и до днес от София и Букурещ не е получено уведомление до Комисията относно предприетите национални мерки за прилагане, уточни тя.

„Конфискацията е отнемане на имущество, придобито чрез ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и което трябва да е установено с ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА.Така е според Рамкови решения 2003 и 2005 и Директива 2014/42“, добави Ченалова.

„Като страна- членка на ЕС България трябваше още преди няколко години да транспонира европейските правни норми, вкл. правилото че предмет на конфискация е имущество, придобито по престъпен начин, което не се предполага, а се приема за установено след приключване на наказателно производство с влязла в сила присъда“, подчерта бившата съдийка.

Гениалният български законотворец обаче създаде някаква нова форма , при която предмет на конфискация е НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО, добави тя.

„Разбира се, сътвори и невероятна дефиниция : незаконно придобито е имуществото, когато не е установен законен източник за придобиването му. Например: купуваш си кола с пари, дарени от родителите ти. Не успяваш да докажеш дарението. Останалите ти доходи, намалени с разходите не позволяват да си купиш тази кола. Прокуратурата, разбира се е образувала досъдебно производство, защото това е условие по българския закон, за да се пристъпи към конфискация“, обяснява Ченалова.

„Така, според българският законотворец, без да има влязла в сила присъда, може да се отнеме имущество, което дори не е нужно да е придобито чрез престъпление. Достатъчно е да бъде повдигнато обвинение, дори после досъдебното производство да бъде прекратено!“, добави тя.

„С Тълкувателното решение върховните съдии се произнесоха, че така не може- когато е прекратено досъдебното производство не може да ЗАПОЧНЕ производство по конфискация.

Това не решава въпроса дали е законосъобразна конфискацията, когато впоследствие лицето бъде оправдано или производството прекратено“, поясни Ченалова.

„Този въпрос касае съответствието на българскиия закон с европейските норми и който е зададен от български съдии по две висящи производства пред съда в Люксембург. По тези случаи също имаше гневна реакция на П.Георгиев и яростна атака в Пеевските медии“, добави тя.