ИМА ТАКЪВ #АПИГЕЙТ. КАРАДЖОВ ОСВОБОДИ ШЕФКАТА НА „АВТОМАГИСТРАЛИ“ СЛЕД СТАТИЯ НА „БИВОЛЪ“

Уволнената Десислава Христова не получила никакво обяснение от министъра, оплака се тя пред медията ни

Написано от Николай Марченко, Биволъ

https://bivol.bg/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%b2-%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d0%b3%d0%b5%d0%b9%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%88.html

Новият вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов от квтотата на “Има такъв народ” (ИТН) подписа днес заповед за освобождаване на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова.

Новината идва около 20 часа след публикацията на „Биволъ“ от неделя вечер за ролята на Десислава Христова в скандалните инхаус процедури по директно вътрешно възлагане по АМ „Хемус“, подписвани по време на правителството на ГЕРБ в края на 2018 г.

Сигнал до Рашков взима главата на пътната шефка? 

Медията ни публикува документите и писмените сигнали, доказващи участието на Десислава Христова във взимането на решения. Тогава тя е гласувала и е подписвала съответните решения за възлагане на договори без търгове на подизпълнители по АМ „Хемус“ и укрепването на свлачищата наред с освободения през лятото на 2021 г. изпълнителен директор Стоян Беличев.

След като ръководител отдел „Процедури, ОП и контрол на договори“ в АМ ЕАД Николай Едрев, подава съответния доклад „Относно: Действия на Член на Съвета на Директорите и Изпълнителен директор г-жа Десислава Христова“, до УС на “Автомагистрали”, е уволнен на 9 декември 2021 г.

Едрев обаче подава съответния доклад с жалбата срещу уволнението си и ръководството: до Виолета Комитова, а след това до Бойко Рашков и Гроздан Караджов. По информация на “Биволъ” Рашков е пратил казуса на ГДБОП, където са се заели със случая.

„Биволъ“ публикува съответния материал в неделя, на 16 януари 2021 г. около 21 ч. В понеделник след 7 ч. с донякъде аналогични данни за ролята на Христова излиза и статия в онлайн изданието на в. „Сега“.

В рамките на работния ден коментари от МРРБ и АМ ЕАД не последват. Съответното прессъобщение на МРРБ е изпратено на медиите в 16:53 ч. в понеделник.

Екипът на “Биволъ” е разполагал с информацията за готвената заповед за предстоящо уволнение на Десислава Христова още миналата седмица, но не е имал съответни доказателства, за да може да ги публикува. Медията ни пише само върху базата на конкретни сигнали, документи и доказателства.

Минус един изпълнителен директор 

Подробности за освобождаването в безпрецедентно краткото прессъобщение на МРРБ липсват. От пресрелийза на регионалното ведомство става ясно, че тепърва ще бъде отразена рокадата в АМ ЕАД:

„Предстои вписване на промяната в Търговския регистър“.

От пресслужбата на новия министър Караджов също така уведомяват, че в АМ ЕАД ще бъде променена и структурата на управление.

„Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството“, поясняват от МРРБ.

„Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо двама, както е било до момента“, гласи още прессъобщението на регионалното министерство.

Това може да означава, че единият от двамата досегашни изпълнителни директори инж. Иван Станчев може да остане единствен оперативен ръководител на „Автомагистрали“.



Прессъобщението на МРРБ от 17 януари 2021 г. 2022_01_17_pressMRRB

Десислава Христова: Скоро ще коментирам

Сайтът „Биволъ“ изпрати запитване за коментар към пресаташето на „Автомагистрали“ Любомир Методиев, който го остави без отговор.

Самата Десислава Христова обаче беше изключително лаконична.

„Нямам обяснение“, отговори тя на въпроса на „Биволъ“ дали е уведомена от МРРБ за мотивите за освобождаването си.

Освободената шефка на „Автомагистрали“ обеща да изрази своята позиция по случая, като за момента не пожела да коментира.

„Да, ще коментирам. Но не сега. Скоро“, отговори Десислава Христова.

Николай Едрев (снимка: “Биволъ”)

Бившата вече директорка на „Автомагистрали“ реши да не отговаря и на въпроса дали се е чувала с министъра Гроздан Караджов по повод освобождаването й.

“Смятам решението на министър Караджов за навременно и задължително”, коментира Николай Едрев за “Биволъ”.

“Достойно и правилно решение на министър Караджов”. 

“Недопустимо е лица, които са участвали в генезиса на схемата “Автомагистрали” ЕАД да участват в сегашното у бъдещето управление на дружеството”, категоричен бе уволненият от Христова шеф отдел.

Инахус поръчки към фирми на ДПС и ГЕРБ ? 

Както писа “Биволъ” в неделя, през 2018 г. членуващата в ДПС Десислава Христова е била в борда на “Автомагистрали” ЕАД наред с близкия до ГЕРБ изпълнителен директор Стоян Беличев.

Тогава тя подписва поканите за заседанията на УС на АМ ЕАД и съотвените решения за подписване на договори с Агенцията “Пътна инфраструктура” (АПИ)  и  скандалните подизпълнители по АМ “Хемус”.

Въпреки че е подписвала заедно с наложените от ГЕРБ членове на УС, през лятото на 2021 г. служебната министърка Виолета Комитова не само връща Десислава Христова в борда, но и я повишава до изпълнителен директор с 11,7 хил. лв. месечна заплата.

Вижте повече в материалите на “Биволъ” от поредицата за държавната пътна компания “Автомагистрали”, озаглавена от нас като скандала #АПИГейт.

Очаквайте от “Биволъ” още разкрития за “Автомагистрали” и скандалня строеж на АМ “Хемус”.

Заглавната снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”