Иновация за доставка на природен газ взе Златен медал на Пловдивския панаир

Българската дистрибуторска фирма „Си Ен Джи Модул Системс” ООД грабна най-значимото пазарно отличие за иновативни продукти с високо качество от Пловдивския панаир – Златен медал. На Международното техническо изложение тази година общо 36 експоната получиха голямата награда. Тържествената церемонията се състоя на 27 септември във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, а комисията на конкурса бе оглавена от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Претендентите бяха оценявани по стандартите на Европейския съюз за иновативност и качество, като сред  тях изпъкна високоиновативното решения на генералния  дистрибутор на GNC Galileo Technologies (Аржентина) за Балканския регион – „Си Ен Джи Модул Системс” ООД, адаптирано, внедрено и мултиплицирано в България от „Си Ен Джи Марица” ООД.

Си Ен Джи Марица” е част от състава на енергийния клъстер Българска газова мрежа, чиято водеща мисия е устойчивото развитие на пазара на природен газ,  повишаването на енергийната ефективност и намаляването на парниковите газове. Технологията за газозахранване, която ползва „Си Ен Джи Марица”, предлага алтернативна енергийна възможност за доставка на компресиран природен газ до всеки обект на територията на страната, независимо от местоположението, потреблението и отдалечеността на националната газопреносна и регионалните газоразпределителни мрежи. Иновативността на технологията „Виртуален газопровод” е защитена пред Патентното ведомство на Република България и Европейския съюз, а нейната ефективност и тази година бе затвърдена с отличия от есенното изложение на Международния пловдивски панаир. Газификацията се осъществява в съответствие  със Закона за енергетика и изискуемата Процедура за лицензиране на дейностите разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от краен снабдител. Формирана е различна скорост за приложение на технологията при газификацията в отделните територии, като до момента от алтернативния енергоносител са се възползвали общините Карлово, Чепеларе, Пирдоп, Златица, Стрелча и др., а също така и обекти от к.к. „Пампорово”. Интерес към подобрената технология и нейното приложение е проявен от всички държави на Балканите, от Русия, Грузия, Азербайджан и страни от Европейския съюз, а от 2012 г. се ползва и за захранване на газоразпределителната мрежа на гр. Струмица, Македония.

Есенното 73-то издание на Международния технически панаир – Пловдив протече при голям интерес. В него взеха участие над 600 фирми от 40 държави, които предлагат иновативни продукти и качествени индустриални стоки и услуги, а най-добрите отнесоха със себе си и престижни награди от конкурсите със строг регламент. Експонатът с екологична насоченост „Система за доставка на природен газ чрез допълване на стационарни хранилища” на изложителя  „Си Ен Джи Модул Системс” ООД,  освен със Златен медал, бе оценен и с Диплом за иновативност и високо качество.

За големия успех председателят на Българска газова Асоциация и президент на Енергиен клъстер – Българска газова мрежа Пламен Павлов получи поздравления и от Посланика на Аржентина Н.Пр. Алберто А. М. Труеба. В писмо до Пламен Павлов аржентинският дипломат оцени дългогодишната му професионална работа и несломим бизнес нюх, които  допринасят много за представянето и опознаването на аржентинските иновативни технологии на българския пазар.