Истината за „втората кабинка на Банско“

Истината за „втората кабинка на Банско“

Протестът ни е за спасяването на Национален парк Пирин.
Протестът ни е срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите и обслужват частни интереси.
Протестът ни е срещу беззаконието!

Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това! Протестираме и срещу поредния опит да съсипят и Витоша, и всички други планини чрез лобистки промени в Закона за горите. Промени, които спряхме през юни 2012-а и които внасят в парламента отново!

Какво искаме:

1. Оттегляне на решение № 821 на МС от 29.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация .
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (МЗХГ) и забрана износа на обла дървесина от държавните гори.
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им. Разследване на заменките по Черноморието.

Описание на казуса:

Решение № 821 на Министерски съвет от 29.12.2017 г. дава възможност за строителство в 48 % от територията на Национален парк Пирин и не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.

Това решение е незаконно, защото :

а) директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията.
б) противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в) грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите – не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 125 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г) обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д) дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е) дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване.