И Бойко тръгва за Москва, ще понесе ли отговорността за прахосаните милиарди?

Путин издаде, че българският премиер ще му гостува, а визитата му вероятно ще е свързана с „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, заради която бяхме принудени да плащаме неустойка

Русофобът-премиер Бойко Борисов тръгва за Москва. Новината за това долетя не от Боянските ливади, нито от пиарите му, а от Сочи, където на посещение при руския президент Владимир Путин е българският държавен глава Румен Радев.

Незнайно защо българските власти пазят в тайна визитата на наш Бойко при братушките. Разкри го не правителственият пресцентър, не дори Радев, а самият Путин.

„След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем Бойко Борисов в Москва и ще продължа разговорите”, заяви руският президент.

Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти. За вероятно същите, които провали.

Президентът Радев се опита да оправи бакиите му, но руснаците са решили явно самият премиер да им се изтъпанчи пред очите, за да им се извини за глупостите, които сътвори.

Още вчера стана ясно, че двустранните разговори тепърва предстоят – най-вече за възобновяване на „Белене” и директни доставки на руски газ, съобщава бТВ.

„Целта на моята визита е да установим политически диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване”, подчерта Румен Радев. „Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи”, допълни българският държавен глава.

Той категорично застана зад две инициативи – руско участие във възраждането на АЕЦ „Белене” и руски газопровод до българското Черноморие.

„Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО, от една страна, и между Русия, от друга, в условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Но въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена”, подчерта от своя страна Румен Радев.

Той се държи като достоен човек.

Сега погледите са вперени в Бойко – човекът който спря АЕЦ „Белене“ и е виновен за провала на „Южен поток“. След години умуване и излишни неустойки за няколко милиарда лева, български премиер ще отиде в Москва. Дали обаче ще си признае за грешките и ще понесе ли отговорност за загубените пари? Едва ли. По-вероятно е да изкара властелините от Брюксел виновни, отколкото да каже, че ГЕРБ сгреши, като замрази проекта за централата и с способства товарищ Путин да се откаже от „поток“-а.