Какво са проспали пет държавни институции в нечий интерес

Министерството на туризма, горските служители, пожарната, Община Царево и РИОСВ-Бургас са допуснали да се прокарват нови пътища през Странджа към плаж ”Листи” в един от последните диви райони на южното Черноморие, за да може една неслучайна телевизия да си снима шоуто ?!

Според очевидци към плажа е прокаран път с булдозер и са унищожени дървета, като най-вероятно е разчистен старият горски път. По него има следи от тежка техника, освен това охранители на снимачния екип гонят летовниците от плажа, съобщава Сега.

 

За случая алармира със видео и снимки Гери Николова във Фейсбук и попита „Кога си подавате оставката г-жо Ангелкова? Вие ли разрешихте това?“

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов потвърди пред БНР, че се извършва проверка на място, като повече информация дали има нарушения се очаква по-късно през деня. Кметът на Царево Георги Лапчев е сигурен, че проблем няма. Лапчев, заявява пред националното радио, че „най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години“.

Последният опит да се пуснат официално коли в горите на Странджа беше от тази пролет, когато министърът на туризма Николина Ангелкова се засили да дава на концесия плаж Липите в местността между Синеморец и Силистар. След като природозащитници вдигнаха шум, че това означава да се прокара път през гората, Ангелкова се отказа от намерението си, отбелязва в публикация frognews.bg.

 

Журналистът Татяна Кристи изказа възмущението си за случая във Фейсбук като написа: „Аз понеже не гледам българска телевизия, пу-пу, да не дава господ таквоз нещо, искам само да попитам дали някой даде обяснение дали НОВА телевизия, която снима нещо си на дивия плаж в Странджа и е спряла достъпа на граждани до плажа, е платила на общината определена сума за ползването на обществен плаж с комерсиални цели? И дали може да видим договора сключен с общината за ползването на този плаж от частна компания и при какви условия, тъй като това е и защитен резерват? И кога е била уведомена обществеността, че на този плаж не може да има достъп? Питам най-елементарен въпрос. Дали някой джурналист от НОВА (знам, че не един ме следват) може да изкоментира ситуацията без да умре от страх?“