Как посрещнаха Нова година по света

 Франция посрещна Новата година с фойерверки, Япония – с молитви за мир и щастие

В целия свят вече посрещнаха новата 2018 г. Тя дойде първо в тихоокеанските островни държави Самоа, Тонга и Кирибати, но посрещането ѝ беше по-зрелищно в Австралия. В Сидни над 1,6 млн. души се събраха на пристанището, за да гледат на живо впечатляващото 12-минутно пиротехническо шоу, което според организаторите е най-голямото правено досега в Сидни, съобщава бТВ.

Бяха изстреляни осем тона фойерверки за 7 млн. австралийски долара (5,5 млн. щатски долара).

Събитието бе предавано на живо по света, като с него бе дадено началото на празненствата за Нова година по света. То завърши с каскада от фойерверки с цветовете на дъгата, падаща като водопад от моста „Харбър бридж“ в чест на легализирането на еднополовите бракове в страната.

Мерките за сигурност бяха засилени, като улиците към пристанището бяха блокирани, за да се предотврати врязване на превозни средства в множеството. Вечерта не мина без инциденти – хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани от плаж северно от Сидни заради пожар на лодка, натоварена с фойерверки.

Преди Сидни новозеландците са насладиха на петминутна заря от прочутата кула „Скай тауър“ в Окланд, като най-високият фойерверк достигна близо 300 метра в небето.

След Австралия и Нова Зеландия Нова година посрещат жителите на Азия. В Хонконг това стана с впечатляващ 10-минутен спектакъл, започнал още преди полунощ с изстрелването на „падащи звезди“ от небостъргачите, извисяващи се над пристанище Виктория, предаде АФП.

Мнозина японци посрещнаха настъпването на новата Година на кучето по традиционния начин – с молитва за мир и щастие в съседните шинтоистки храмове, и с новогодишна трапеза, включваща скариди и сладък черен боб. Мнозина от тях се наредиха на опашка, за да се редуват да ударят камбаната в шинтоистки храмове 108 пъти в полунощ.

В руския град Владивосток посрещнаха новата година с празничен концерт, народни тържества и пързаляне с кънки на ледена пързалка на централния площад. В полунощ небето над града се озари от фойерверки, посочва ТАСС.

В индонезийската столица Джакарта близо 450 двойки се венчаха на колективна церемония, организирана от правителството, а Дубай замени традиционните фойерверки с лазерен спектакъл над „Бурдж халифа“ – най-високия небостъргач в света (828 метра).

В Пхенян празнуваха с фойерверки и фестивал на ледените скулптури, на който основна атракция беше статуя на междуконтинентална балистична ракета.

В Европа френската столица Париж посрещна Новата година с фойерверки и пиротехническо шоу край Триумфалната арка. Стотици хиляди местни и туристи се събраха на булеварда „Шанз-елизе“, за празненствата. След няколкото нападения във Франция обаче властите не поемаха рискове. В цялата страна бяха взети засилени мерки за сигурност. Патрулираха около 99 хил. войници и полицаи. Чантите на празнуващите бяха проверявани, преди да бъдат допуснати на „Шанз-елизе“, където бяха разположени бариери, за да предотвратят нападения с превозни средства.

Десетки хиляди се събраха на булеварда зад известната Бранденбургска врата в Берлин, а небето над града беше осветено от фойерверки, предаде ДПА. Партито на открито на булеварда е смятано за най-голямото в Германия, но големи чествания на празника имаше и в Хамбург, Кьолн и Мюнхен. Събитието се състоя при засилени мерки за сигурност, вкл. бяха създадени специални зони за сигурност за жените. Въпреки това

по време на честването на Нова година са регистрирани оплаквания за сексуални посегателства, съобщи полицията в „Туитър“.

В Лондон настъпването на 2018 г. беше отбелязано с 12 удара на камбаната Биг Бен в часовниковата кула на британския парламент. Часовникът беше временно върнат към работа за Коледа и Нова година, въпреки че през август започна 4-годишна програма за възстановяване на кулата. Организаторите продадоха 100 хил. билета за 12-минутното представление, при което бяха изстреляни около 10 хил. фойерверки. Десетки хиляди се събраха и на близкия площад „Трафалгар“, както и на други места в Лондон.

Местни жители и туристи присъстваха на традиционната церемония по спускането на светещото кълбо на нюйоркския площад „Таймс скуеър“, предадоха АП и ДПА. Над 1 млн. празнуващи присъстваха на церемонията, която се провежда всяка година, при температури под минус 12 градуса. На живо пяха Марая Кери, Ник Джонас и „Шугърленд“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предрече, че 2018 г. ще бъде „фантастична“.