Как тъстът на Несторов се сдоби с апартамент от 97 квадрата в Созопол за 17 300 лева?

През 2005 г. пък тъщата на архитекта Здравка Цолевска направила друга изгодна имотна покупка

Само 17 300 лв. брои през 2002 г. Веселин Цолевски за апартамент от 68 кв. м. на първа линия в Созопол, разкри „Биволъ“.

Продавач е строителната фирма БДК ООД. Апартаментът обаче има един недостатък – не гледа към морето. Но тази несправедливост е поправима. През 2010 г. “БДК Инвест” със същите собственици, предлага на г-н Цоновски, който вече е на 82 години, да замени апартамента с друг, по-голям – 97,8 кв. м. в кокетна вила с тераса и прекрасен вид към залива.

Причината за тази щедрост към възрастния човек и неговата съпруга трудно може да се обясни с принципите на свободния пазар, но съществуват и други принципи. Зет на г-н Цолевски, който вече е покойник, е арх. Иван Несторов, сегашен директор на ДНСК, който преди това е работил на други отговорни държавни и общински постове, свързани с контрола на строителството.

Конкретно през 2002 г., когато тъстът Цолевски купува изгодно първия апартамент, арх. Несторов е бил на отговорна позиция в тогавашната ДНСК. А през 2010 г., когато се случва заменката, Иван Несторов вече е шеф на Дирекция “Архитектура и Градоустройство” на Столична община, назначен там през 2006 г. от тогавашния кмет Бойко Борисов. Преди това за кратко той е и.д. главен архитект на София, припомнят колегите от сайта за разследваща журналистика.

От справка в Имотния регистър се вижда, че фирмата “БДК Инвест” има сериозни строителни обекти в София, докато Несторов е директор на “Архитектура и Градоустройство”.

След кариерата си в Столична община, Несторов се прехвърля в МРРБ, където става директор на дирекция “Геозащита и благоустройствени дейности”. Имайки предвид, че голяма част от строежите на “БДК” в Созопол са на първа линия и често са директно върху скалите на брега, инвестицията в апартамента на тъста изглежда добре обмислена и далновидна.

Назначен за шеф на ДНСК през 2017 г. на мястото на Милка Гечева, Иван Несторов е подал напълно девствена имотна декларация, както подобава на един съвестен държавен служител, който живее от заплата – нито жилище, нито влогове. Трудови доходи 33 766 лв. и нито стотинка отгоре.

През 2005 г. тъщата на арх. Несторов Здравка Цолевска прави друга изгодна имотна придобивка. Тя купува апартамент от 92 кв. м. в столицата срещу само 47 500 лв. Продавач е строителната фирма “Бета Ив Делта”.

Справка в Имотния регистър показва, че подобен апартамент в същата сграда, но с по-малка квадратура, е продаден от същата фирма, само месец по-рано, над три път по-скъпо – 162 139 лв.