КЕВР крепи Гинка, шефът на регулатора гази закона

Най-нагло Иван Иванов ми каза, че законът е лош и няма да го приложат, а от ГЕРБ му ръкопляскат, за да прикрият Гинка и покровителя от Банкя, каза Корнелия Нинова

КЕВР крепи Гинка. Шефът на регулатора дори гази закона. Този общоизвестен факт „разкри“ левият лидер Корнелия Нинова.

Уважаеми българи, помните ли Гинка Върбакова и кой стои зад нея, попита тя.

„Заради продажбата на ЧЕЗ България променихме Закона за енергетиката и дадохме правомощия на КЕВР да не разрешава такива тъмни сделки. Събрахме и внесохме над 200 000 подписа за спирането на продажбата. Днес питах КЕВР какво направиха по този въпрос“, сподели Нинова във Фейсбук.

„Най-нагло Иван Иванов ми отговори,че законът е лош и затова няма да го приложат, а мнението на 200 000 българи не важи за тях, защото не е референдум. ГЕРБ подкрепиха Иванов. Хора, разбирате ли какво означава това? Орган, избран от Народното събрание, казва на парламента няма да ви изпълнявам законите. Депутатите от ГЕРБ му ръкопляскат. Защо? За да прикрият Гинка от Пазарджик и покровителя от Банкя. А дали това има нещо общо с повишаване на цените от 01.07.?“, добавя лидерът на БСП.

По-късно тя съобщи, че с другарите си от партията са внесли сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров срещу Иван Иванов – председател на КЕВР, на основание чл.282 от НК, който гласи, че длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

Утре БСП внася в парламента предложение за освобождаването на Иван Иванов от поста председател на КЕВР заради тежко нарушение на служебните му задължения. Председателят на КЕВР не просто нарушава служебните си задължения, той отказва да ги изпълни, добави Нинова.

„Призоваваме Комисията да се произнесе по сделката с ЧЕЗ и продажбата на дружеството на Гинка Върбакова, независимо какво ще решат. По-интересно е- защо г-н Иванов прави това. Толкова ли е голяма цената на това задкулисие, че го прави? Той иска да прикрие цялата сделка, Гинка Върбакова, покровителите й, правителството, Бойко Борисов и всички, които са навързани в нея“, коментира червеният лидер.

„Сделката е влязла в КЗК, а КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава. Сделката тихомълком си върви и на 1-ви юли- нови цени. Питаме- има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема преди половин година, защото става въпрос за над 3 млн. българи, за националната сигурност, за непосилни цени, които хората трябва да плащат. Левицата няма да остави до края тази сделка, защото по нея няма никаква яснота, институции и банки са отказали да дават информация, институции са отказали да изпълняват закона“, уверява Нинова.

Какво повече да се случи, за да разбере народът, че тази сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна, от началото до края, добавя тя.

„Цинично е изказването на Иван Иванов, че 200 хил. подписа не означават нищо за КЕВР. Така той казва на 200 хил. българи: няма никакво значение какво искате вие. Вероятно много повече от тях искат, най-малкото, да има яснота по тази сделка и тя да бъде спряна, както искаме ние. Няма да оставим тази тъмна сделка да се случи на гърба на българския народ и българския национален интерес“, коментира Корнелия Нинова.