Кой ще плаща :Пациенти се оплакват от това, че се налага да си правят PCR при постъпването в болница

„Болниците, лечебните заведения, не могат да се превръщат в инкубатор на заразата”, подчерта д-р Николова в ефира на НОВА.

По нейните думи заплащането на тези тестове не трябва да тежи нито на пациентите, нито на лечебните заведения. Днес ще има среща с НЗОК и здравното министерство по въпроса.

„Другият проблем, който не е решен и който предстои да решим – за мен много тежи, е кой и как ще заплаща тези тестове в доболничната помощ. Браво на тези работодатели, които осигуряват, поемат и заплащат някакви тестове. РЗИ плаща тестовете на контактните лица”, посочи д-р Николова.

Тя поясни, че ако човек има симптоми на ковид-19 и общопрактикуващият лекар прецени, че трябва да се направи изследване, в момента не е ясно кой ще плати теста.

„Сега, както се работи по системата или трябва да изпратят това нещо да го реши районният епидемиолог, което означава, че вие ще трябва да ходите болен, или трябва да ви дам направление за пулмолог”, обясни д-р Николова.

„Не може да тежи на пациента това нещо. Трябва да има някакъв работещ алгоритъм. Най-малкото да се каже: при тези, тези и тези симптоми, на пациента трябва да му се направи такъв тест, който ще го поеме – кой, трябва да се реши”, заяви д-р Николова.