Колко спечелиха войводите от продажбата на българщината?

Евродепутат изчисли, че по 1 млн. лева месечно е чистата им печалба, а Каракачанов обеща да си ходи, ако някой докаже, че ВМРО взима пари от документи за гражданство

Колко спечелиха войводите от продажбата на българщината? Този въпрос се завъртя като развалена плоча, след като стана ясно, че са прибирани рушвети по 5 000 евро за български паспорти. Разкритията вбесиха вицепремиерът Красимир Каракачанов, който в „Тази сутрин“ по бТВ каза, че ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство и се опита да изкара Велизар Енчев клеветник.

Енчев обяви вчера, че за арестите в Агенцията за българи в чужбина по обвинение за търговия с българско гражданство политическа отговорност трябва да понесе Каракачанов. По думите му Агенцията за българите в чужбина е под надзора на Валери Симеонов, но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов.

Велизар Енчев се позова и на сигнали, писано до институциите, от бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина Катя Матева.

Красимир Каракачанов призна в студиото на бТВ, че е предложил арестувания и обвинен за корупция Петър Харалампиев за председателя на Агенцията за българите в чужбина. Признава също, че това може би е било грешка.

Харалампиев е лидер на патриотично движение, което е в коалиция с Обединените патриоти, уточни вицепремиерът. Движението поискало Харалампиев да стане или шеф на агенцията, или областен управител на София.

Той определи като клевета и политическа атака твърденията на Енчев и Матева.

По думите му Катя Матева е уволнена от министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци, е кадър на ДПС.

„Изглежда патриотизмът бил друго нещо, а не това, което сме си мислели и чувствали в сърцето си от деца. Днешните накичени “Патреоти” обиждат майките и децата и взимат рушвет от 5000 евро да направят някого “българин” независимо от етническия му произход“, коментира пък във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.

„Повечето новоназначени български граждани, забележете, не били македонски българи или молдовански и украински, а оригинални албанци и косовари. Половината с името Мехмеди или Мохамед. Войводата Каракачанов, под чийто контрол е ВМРО и раздаването на паспортите под масата, нарича това “отпушване” на процеса. Ако прокуратурата е права, там някъде под чадъра на ВМРО са отпушили “търговията на черно” с българско гражданство са си изкарвали по 1 милион евро на месец чиста печалба – толкова правят по 5 хиляди евро рушвет за по 30-40 паспорта на седмица за Мехмеди и Мохамед“, добавя евродепутатът.

Според него доходоносна незаконна печалба от търговията с българщината и от насилствената промяна на генофонда на нацията.

Той припомня, че служебният министър на правосъдието Валери Тарандов е изчислил, че от 2009 насам са прибрани близо 100 милиона евро от корупцията с българското гражданство. „Сега, нямайте съмнение, ще се задейства и ОЛАФ и ЕК, защото войводите-Патреоти освен българско гражданство всъщност са продавали и европейско такова на граждани от трети страни. Някои от тях свързвани и с тероризъм“, добавя той.