Конституцията беше променена силово и набързо

При промени в Конституцията трябва да се търси много широк консенсус и съгласие, а сега те се направиха силово и набързо, каза проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” относно приетите промени в основния закон и тяхното оспорване пред Конституционния съд.

„Най-важният извод е, че когато се правят изменения и допълнения в Конституцията, трябва да се търси много широк консенсус, много широко съгласие между всички – не само представените в Народното събрание, но и между хората. На хората трябва да има бъде добре обяснено защо се прави това – какви са причините, какви са целите, какво ще се постигне, какви са рисковете и едва тогава да се тръгва към такива изменения и допълнения”, смята проф. Вълчев.

Той даде за пример, че между първо и второ четене предложенията за промени в Конституцията, представляващи 10 страници, са били изменени и допълнени с нови 10 страници. „Това показва, че самите вносители не са били достатъчно сигурни, стабилни в своите предложения и самите те са им намерили някакви недостатъци, това не говори добре за един такъв проект, това е проект за Конституцията”, посочи проф. Вълчев.

Проф. Вълчев изрази увереност, че Конституционният съд ще подходи мъдро, внимателно, с вещина и отговорност и ще вземат най-доброто решение по отношение двете обединени в едно дела срещу промените в Конституцията.